Poklady Šumavy – roubenky

TIP: podzimní procházky Šumavou

chur599

Šumavské roubenky jsou, nebo spíše bývaly, typickými stavbami pro tento region. Dostatek stavebního materiálu původně znamenal dostupnost  bydlení a tak v dobách, kdy Šumava žila dřevaři a  lesními dělníky, zemědělci, uhlíři, skláři, bylo robenek po horských stráních  mnohem více než dnes. Dnes už  většinou jejich existenci na konkrétních místech dokládají staré fotografie nebo malby. 

Roubenky  ale získávají znovu oblibu a dnes najdeme už hodně míst, která se mohou pyšnit opraveným, nebo nově vybudovaným roubeným stavením.

Název chalup pro Šumavu tak typických vyplývá ze způsobu  stavby – technika spojování trámů tesařskými vazbami. Jde o jednu z nejstarších technologií dřevěných konstrukcí staveb. V minulosti byla do spár mezi trámy kladena mechová nebo slaměná výplň a na ni byla uložena jílovitá hlína, do níž byly přidávány zvířecí chlupy, lněné a konopné pazdeří nebo vlákna z kopřivových stonků. Hliněný výmaz spár byl na povrchu urovnán, vyhlazen a opatřen vápenným nátěrem (čistě bílým, nebo blankytně modrým).

 

Nejstarší dochovanou roubenkou  v Čechách je památkově chráněný dům čp. 53 ve Rtyni v Podkrkonoší postavený patrně v letech 1547 až 1548. Šumaváci mají výhodu – roubenky budují, užívají, nebo obdivují častěji než ostatní, protože je mají na dosah, v zeleném srdci Evropy.

Chtěli byste se také na některou podívat? Inspirací pro vás mohou být fotografie několika roubenek z archivu fotografa Jana KUBITY, které je ‘nasbíral’ při svých toulkách Šumavou.

 

š301

 

{gallery}susice/2016/11_listopad/stare_sumavske_roubenky_kubita/{/gallery}

 

-red, cs.wikipedia.org-

{jcomments off}