Pravda a mýty o bazénu

 

m starkova
Krytý bazén v Sušici je již několik týdnů v provozu, ale diskuse kolem výstavby neustávají. Opakují se nepravdy o tom, proč Sušice na rozdíl od Kdyně nezískala dotaci a postavila na dluh. V tomto článku uvedu fakta zveřejněná v médiích.

O bazénu se v Sušici bavíme 13 let a ten, kdo přišel s projektem výstavby bazénu, byli mí předchůdci, respektive předchůdkyně. Stačí se podívat do historie,“ řekl Petr Mottl na kameru TV sumava.eu v listopadu 2011 u příležitosti demonstrace proti rušení školy (www.youtube.com). Podobné je vyjádření z 15.4.2014 na webu regionpodlupou.cz: Před šestnácti lety právě ČSSD slibovala obyvatelům, že postaví bazén, ale nikdy k tomu nedošlo, jen planě slibovala. My ty sliby splnili a to je možná tím trnem v oku,“ říká starosta Mottl.

Podívejme se tedy společně do historie prostřednictvím Sušických novin.

 

První zmínky o bazénu

Rok 1998 byl rokem volebním a svůj starostenský post chtěl obhájit Karel Janda ( ODS). V lednovém čísle Sušických novin 1/98 na první straně čteme: „Město Sušice prostřednictvím rady města rozhodlo závěrem roku o tom, že bude vyhlášena soutěž na zpracovatele projektu „Sportovní areál v Sušici – bazén s atrakcemi a zimní stadion“ a to jako jeden celek, neboť se domníváme, že technologické propojení a provázanost zdrojů tepla a energie by mohlo přinést budoucí snížené provozní náklady……Uvítali bychom od Vás, obyvatelů města a fandů sportu písemné náměty….a to do konce ledna 1998.“ Článek vyvolal několik reakcí, vesměs byly vůči záměru negativní (Josef Jílek, Petr Hlaváč, Alois Herza – SN č. 3,6,7,15/98). Pisatelé poukazovali na nepřiměřeně velkou investici, jakou si Sušice nemůže dovolit, a také na podivné okolnosti, za nichž byla radou města (většina z ODS) schválena studie sportovního areálu za 650 tis. korun.

Po podzimních volbách se stala starostkou Jiřina Rippelová (ČSSD).

Mám k dispozici program ČSSD z roku 1998 a není tam o bazénu ani zmínka!

Sociální demokracie tehdy chtěla řešit především rekonstrukci a sestěhování nemocnice, výstavbu bytů a pracovní příležitosti. Zajímavý je ale program Sdružení nezávislých kandidátů z roku 1998, kde se v části Tělovýchova a sport píše: „Diskuse posledních měsíců navozují dojem, že sport ve městě je plavecký bazén a zimní stadion. Ve městě jsou však i jiné zájmové skupiny. Jsme názoru, že představy o výstavbě nového zimního stadionu a krytého bazénu jsou z důvodu nedostatku finančních prostředků úvahami neuskutečnitelnými. Náš cíl: Politika města se svými možnostmi financování by měla být vyvážená ke všem zájmovým skupinám nebo být přehodnoceny priority a veřejnosti zveřejněny. Zatím nám při střízlivém hodnocení nezbývá než opravovat a udržovat stávající objekty.“

Na bazén se spolu se změnou ve vedení města pozapomnělo, řešily se potřebnější věci, jako byty, čistírna odpadních vod nebo úpravna vody v Luhu. Velkým soustem byl monoblok nemocnice, na jeho výstavbu se podařilo získat dotaci z ministerstva zdravotnictví 80 mil. korun.

 

Ve svém programu měla ČSSD zmínku o možné výstavbě bazénu jen jedenkrát, a to v r. 2002: „vytvoření investičních předpokladů pro zahájení výstavby krytého plaveckého bazénu“, což jinými slovy znamená „pomoci soukromému investorovi“ nebo „najít zdroje financování.“ Přednost před bazénem tehdy dostala výstavba 120 bytů v několika lokalitách, kanalizace, úpravna vody, rekonstrukce radnice, tartanová dráha na stadionu (dar pro TJ 1 mil.) a další akce.

 

Rok 2006 – ODS po osmi letech znovu na radnici s heslem: Všichni vám slibovali bazén, my vám ho postavíme !

Opětovná snaha o stavbu bazénu přišla rok po volbách. Byla vybrána pražská firma, která měla za úkol vyhotovit studii k možným variantám sušického aquaparku. Studie doporučila zastupitelům tzv. minimalizační variantu. Co to v praxi znamenalo? Aquapark měl stát v místě dnešního skateparku, ale s venkovním koupalištěm se z úsporných důvodů nepočítalo, doporučeno bylo pouze dětské brouzdaliště. Navrhovaný záměr měl plno otazníků. Nebylo vyřešeno parkování, polemizovalo se, zda využít vedení zbytkového tepla ze zimního stadionu. Vnitřní bazén měl mít pouze 2 dráhy, což by nestačilo pro zajištění výuky plavání.

Přes mnohé nedostatky chtěla ODS záměr v zastupitelstvu 30.1.2008 prosadit, s čímž nesouhlasili zastupitelé: P. Kocman, M. Naglmüllerová, R. Švejd (SZR), J. Rippelová, I. Vítovcová, Č. Kříž, Z. Řezníčková, L. Szvitková (ČSSD), J. Polauf (KSČM) – 9 zastupitelů a hlasování se zdrželi: F. Kůs (KSČM), J. Zahradník (KDU-ČSL) – 2 zastupitelé.

Mrzí mě, když pan starosta občanům o stavbě bazénu tvrdí (SN 1.7.2011): „Třináct let dohadů a diskusí a přešlapování na místě“…. Nebýt totiž tvrdošíjně odmítavého postoje zastupitelů ČSSD, tak v Sušici bazén už dávno stál ….

Ptám se: Proč pro minimalizační variantu aquaparku nezvedl ruku Radek Švejd, Milena Naglmüllerová, radní František Kůs nebo sám místostarosta Petr Kocman? Proč neuměl přesvědčit pan starosta ani lidi z rady města? Proč je za odlišný názor opakovaně napadána ČSSD, která je již 8 let v opozici, a tedy nemá zástupce v radě města?

V r. 2010 si dala sociální demokracie do programu revitalizaci stávajícího koupaliště, doplněného relaxačním centrem v místě dnešních šaten. Uspokojili bychom tak poptávku po saunách a teplých vířivkách a zároveň by v létě fungovalo koupaliště. To jsme považovali pro podmínky Sušice za dostatečné.

Protože se městu nepodařilo získat dotaci, většina zastupitelů rozhodla v dubnu 2011 o stavbě bazénu s úvěrem do 90 mil. korun. Pro úvěr hlasovalo 13 zastupitelů (ODS-9, Sušičtí-2, TOP 09-1, KDU-ČSL-1 ).

Na webu cssd-susice.eu najdete v záložce BAZÉN studii na „Aquapark Sušice – prosinec 2007“ a ostatní výše uváděné dokumenty, včetně programu z roku 1998.

 

Ve Kdyni bazén s dotací, v Sušici na dluh

Zatímco v Sušici byl první, i když nevyhovující, návrh na aquapark v lednu 2008, Kdyně už měla přípravu stavby hotovou koncem roku 2007, v březnu 2008 pak kompletní podklady včetně projektu a žádala o evropské peníze. Ty pak v polovině roku 2008 dostala. Zda dotaci získala oprávněně, či ne, mají řešit soudy a ne politici, o tom psát nebudu. Zaráží mě ale tvrzení některých obyvatelů Sušice (dokonce se takto vyjádřil sušický zastupitel za ODS), že „místo Kdyně měla dotaci dostat Sušice.“ Kdyně byla po volbách velmi rychle připravena k realizaci projektu, zatímco sušická ODS neměla žádnou konkrétní představu a chvíli trvalo, než se “rozkoukala”.

 

 

Budoucnost ukáže

Všem je známo, kolik bazén stál, a všichni také víme, že úvěrem na tuto stavbu zastupitelé zadlužili město na 15 let. Hospodaření bazénu bude možno objektivně vyhodnotit po několika letech, i s ohledem na další náklady, které bezesporu přijdou. Dá se předpokládat, že počáteční euforie z nové atrakce časem opadne, stejně jako tomu bylo v jiných městech. Bude nutné hledat možné úspory v chodu města tak, aby nepříznivý dopad na rozpočet byl co nejmenší. Měli bychom najít peníze na opravu silnic a chodníků, kanalizaci, modernizaci městských bytů, rekonstrukci staré lékárny, provoz nemocnice a další důležité věci.

 

Ing. Milena Stárková