Park, nebo park? Janečkovo sídlo…

7. 8. 2014 / PRÁVO/ Patrik Biskup:

Miliardář Janeček si vybudoval luxusní sídlo na Šumavě

 

Klikatá silnička se v kopci uprostřed šumavského přírodního parku Kochánov pomalu zužuje. Připadáte si, že jste dojeli na konec světa. A pak vás na stráni pod lesem praští do očí futuristická stavba. Luxusní sídlo si tady staví rodina miliardáře Karla Janečka, která v okolí skoupila rozlehlé pozemky…

Článek P. Biskupa poukazující na luxusní sídlo uprostřed nedotčené přírody vyšel včera v Právu. Mimo jiné se  v něm píše:

Stavbu rezidence v přírodním parku povolil orgán ochrany přírody a krajiny.

„Vydali jsme souhlasné stanovisko s tím, že pro zmírnění vlivu stavby na krajinný ráz jsme určili závazné podmínky. Mezi ně patří například povinnost stavebníka doplnit stávající stromovou zeleň o nové dřeviny v místě mezi obecní komunikací a stavbou samotnou. Povrchovou úpravu fasády jsme stanovili v matném, barevně neutrálním provedení,“ řekl Právu Tomáš Kratochvíl z odboru životního prostředí Městského úřadu v Sušici.

celý text zde, zdroj: Právo, foto P. Biskup

 

Článek vyvolal  bouřlivou diskusi, na niž reguje také Správa Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava následujícím tiskovým prohlášením:

 

Vysvětlení k článku o domu rodiny Karla Janečka v Přírodním parku Kochánov

Server Novinky.cz vydal ve středu odpoledne článek redaktora Patrika Biskupa o postaveném domě rodiny miliardáře Karla Janečka s názvem „Miliardář Janeček si vybudoval luxusní sídlo na Šumavě”. Článek rozpoutal velmi bouřlivou diskuzi, která se přímo dotýká i Správy Národního parku a CHKO Šumava a to i přesto, že se tato stavba národního parku nijak netýká. Řada diskutujících totiž nabyla dojmu, že dům rodiny Karla Janečka stojí na území Národního parku nebo Chráněné krajinné oblasti Šumava. Je pravděpodobné, že k tomuto závěru je navedl už titulek článku, nebo jeho první věta – „Klikatá silnička se v kopci uprostřed šumavského přírodního parku Kochánov pomalu zužuje.”

Přírodní park Kochánov ale leží mimo Národní park a Chráněnou krajinnou oblast Šumava. Je proto chybné domnívat se, že se jedná o stavbu, která leží na území NP nebo CHKO Šumava a že tuto stavbu měli povolovat úředníci Správy Národního parku Šumava. Státní správu zde vykonávají obce a kraje.

Jan Dvořák, tiskový mluvčí, Správa NP a CHKO Šumava