Názor P. Šmída

Demokracie podle ODS

Současný kabinet Petra Nečase svými sociálně bezohlednými rozhodnutími ideálům listopadu z roku 1989 dává jednu ránu za druhou. Za pár dní se blíží výročí Sametové revoluce a tato vláda nás nejvíce vzdálila jejích představ o naší společnosti. Největší díl odpovědnosti za tíhu všedního dne má ODS. Její myšlenková prázdnota byla vidět na jejím posledním kongresu, kde vrcholem všeho se stalo pravidelné strašení komunisty. Mimo jiné na sjezdech KSČ se zase periodicky pro změnu hrozilo imperialisty. Kdyby se však sesuv ODS odehrával pouze na jejích akcích, bylo by to pouze úsměvné, ale tato strana nám hodlá ještě dál vládnout.

Poslední dny ukazují, že se nachází v klinické smrti svého morálního opodstatnění, neboť ji oživovací infuze musí dodávat zatím nepravomocně odsouzený poslanec. Jedná se o zlý sen, který dokumentuje totální pohrdání občany, kterým chtějí vládnout.

Náhlé složení poslaneckého mandátu 3 poslanců je rovněž velmi pozoruhodné. Nebo 1. místopředseda Kuba je geniální vyjednavač, který dokáže spolustraníkům promluvit do duše? Spíše se zřejmě bude jednat o něco… Uvidíme v budoucnu.

Další pikantností dneška je, že levicové opoziční strany nepřetržitě vyzývají pravicové představitele, aby nezvyšovali daně. Finance ale spravuje rozpočtově odpovědný ,,top ministr”. Velmi se však obávám, aby tento chemik naše tenčící se peníze jednou nevyhodil úplně do vzduchu. V každém případě nějaká rána po 1. lednu zřejmě do našich peněženek přijde.

Vybrat si pro církevní restituce rok 2012 je velmi nešťastné. Bylo by asi křesťanštější počkat do doby, až se mnohým lidem u nás povede lépe a až nebudou muset zvažovat, zda se chutně najedí, nebo si zakoupí léky.

Rozdejte vše, co máte, a pojďte za mnou, vyzývá v evangeliu Ježíš. Znají vůbec tuto pasáž z Písma dnešní pravičáci? Mám za to, že se to mnozí na VUMLu neučili.

Věřme, že se pomalu blíží konec současné vlády, která nás svým chováním odvádí od myšlenek svobody a solidarity, kvůli kterým lidé tenkrát vyšli do ulic.

Petr Šmíd