Miniatury: Bratři Kazarovi

Bratři Kazarovi

     „Na Nových Hutích žili bratři Kazarovi,“ vypravuje mi ve své dílně Láďa Marek. „Mladší se jmenoval Paľo, starší Ondra. Utekli z vojny a deset let se skrývali v lesích. Táta jim vyrobil v chlívku u prasat skrýš. Když hrozilo, že přijde šťára, vlezli si do ní, táta je přiklopil, zahrnul dekl hnojem a nikdo je nenašel. Když se potulovali po lesích a doma bylo bezpečno, nechali rodiče podkrovní okénko otevřené. Přišla-li na chalupu kontrola, okno zůstalo zavřené. Okolo stavení rostl živý plot a za plotem běhal zlý pes.Krupeje

      Bráchové se živili pytlačením. Starší byl vyhlášený opravář všeho možného a kdekdo si u něj nechával opravovat kola, auta, rádia. Mladší měl ženu, a tak doma přibývaly děti. Říkalo se, že Kazar čas od času přijde domů, udělá dítě a zase se ztratí. Bůhví jak dlouho by to těm dvěma ještě vycházelo, kdyby jednoho dne nešli lesem hajný Pešta a fořt Kutheil. Zaslechli výstřel. Šli se podívat, kdo tam střílí. Viděli Kazara sklánět se nad srnou. Hajný znal ještě jejich třetího bratra, který se těm dvěma, co dezertovali, podobal. Myslel, že je to on.

     Kazare,“ řekl udiveně. „Co tu vyvádíš?“

     Pytlák se lekl, že ho hajný poznal, a napálil do něj sekané olovo. Stejně tak střelil i do fořta. Oba tam zůstali ležet jako mrtví. Bratři odešli, ale hajný se zmátořil a odplazil se na vimperskou silnici. Tam zůstal ležet a tam ho také kdosi našel a zavolal pomoc. Zachránili i fořta. Přesto oba po několika letech umřeli na otravu olovem.

     Po bratrech Kazarových jako by se země slehla. Ale spravedlnosti došla trpělivost. Na dva tisíce vojáků začalo pročesávat les. Rozhlas ve Vimperku hlásil zákaz vstupu do lesů, kde se mělo střílet ostrými. Bylo to na podzim roku 1964. Kazarové odolávali, ale v listopadu už jim začala být zima. Jednoho dne zahlédli pátrači z vrtulníku kouř vystupující zpoza skály. A tak je lapili. 

 

Text a foto: Roman Szpuk 

 

 


 

 

MINIATURY Romana Szpuka :

 

1. Uplakaný čert

2. Hrušky 

3. Vánoční vzpomínka

4. Co všechno ten nástroj dovede

5. Nešahej na ten sníh

6. Otto Hrdina

7. V údolí Losenice 

8. Pavoučice sněžná

9. Šla Kačenka podle vody

10. Vzpomínka na Krýmuse

11. Mrazivá noc na Perle pod Jezerní slati

12. Letící oblaka

13. Pan Kodýdek

14. Cesta pulsu

15. Život a smrt

16. Deštníky

17. Poklady

18. Krucifixy

19. Velikonoční vejce

20. Koza v kapli

21. Kolečka vypálené trávy 

22. Boubínská noc

23. Ovečky

 

{jcomments on}