Příběhy našich sousedů v Sušici

post

Vzpomínky pamětníků ze Sušice a Horažďovic ožijí díky audio a video reportážím žáků ZŠ

 

 

       V pátek 17. června 2022 od 16:30 hodin se v sušickém kině Sirkus uskuteční slavnostní prezentace projektu Příběhy našich sousedů, který dětem přibližuje vzpomínky šestice proslulých i méně známých pamětníků ze Sušice a Horažďovic, jejichž životy významně ovlivnily dějinné události 20. století.

 

       Do projektu Příběhy našich sousedů, který se v Sušici a v Horažďovicích podruhé, se zapojilo celkem šest žákovských týmů ze tří základních škol. Pod vedením svých učitelů zaznamenali pamětnická vyprávění žáci ze ZŠ Lerchova Sušice, ZŠ T. G. Masaryka Sušice a ZŠ Blatenská Horažďovice. V průběhu šesti měsíců žáci nejprve natáčeli vyprávění místních pamětníků a dohledávali dokumentární materiály k jejich příběhům. Ze shromážděných podkladů pak vytvořili vlastní dokumentární díla, která odborné i široké veřejnosti představí právě na slavnostní prezentaci v polovině června. Mezi pamětníky, jejichž osudy děti zpracovávaly, je podle regionální koordinátorky pořádající společnosti Post Bellum Petry Hoblové velice zajímavý výběr osobností, s mnoha zajímavými příběhy. Děti zpovídaly například MVDr. Jiřího Zeleného, kterému neumožnil komunistický režim studovat, postupující ruská okupace v roce 1968 ho zastihla v Holandsku a po roce 1989 se stal starostou města Sušice. Další osobností, jejíž osudy děti sledovaly, byl Karel Halml z Horažďovic, který zažil osvobození americkou armádou v roce 1945 a také Milada Váňová ze Sušice, dlouholetá členka Sokola a ČSTV, učitelka, sportovkyně. V rámci slavnostního podvečera odborná porota ve složení Adam Hanus (historik), Radek Gális (novinář), Jan Pelech (pedagog) posoudí zpracovaná dokumentární díla žáků i jejich prezentace před předá ocenění a poskytne žákům odbornou zpětnou vazbu. Prezentace, kterou bude v sušickém kině Sirkus na adrese Příkopy 178, Sušice, moderovat Vladimír Šťovíček, je přístupná veřejnosti.

 

 

O PROJEKTU:

V roce 2021 se do projektu Příběhy našich sousedů po celé ČR zapojilo 537 českých škol s více jak 3000 žáky a studenty, kteří pod vedením 604 učitelů zdokumentovali v 737 žákovských dokumentaristických týmech téměř 750 pamětnických příběhů. Cílem přitom nebylo zapojit jen elitní školy a nejnadanější žáky, ale zpřístupnit touto formou moderní dějiny co nejširšímu okruhu čtrnáctiletých a patnáctiletých žáků a studentů. Žákovské dokumenty jsou dostupné na webu www.pribehynasichsousedu.cz.

 

PR a média:                      Bc.Michaela Szkála. michaela.szkala@postbellum.cz, (+420) 603 841 422
Regionální koordinátor:   Mgr. Petra Hoblová. petra.hoblova@postbellum.cz, (+420) 608 580 154

 

 

Projekt byl finančně podpořen městem Sušice a městem Horažďovice. 

 

post2

 

susiceplakat

{jcomments off}