Den branné přípravy ve Vimperku

 kriz

Letošní Den branné přípravy provázelo skutečně letní počasí

 

 

       Druhá zářijová sobota je od roku 2000 Světovým dnem první pomoci. Má všechny upozornit na to, že dovednost poskytnout první pomoc může – v prvních minutách – rozhodnout o životě a smrti člověka.

 

      Naučit se základní dovednosti první pomoci není přitom vůbec složité, bez ohledu na věk, vzdělání či povolání každého z nás.

 

      U příležitosti Světového dne první pomoci uspořádal Český červený kříž Prachatice za podpory Města Vimperk v parku u Volyňky akci, která příchozích návštěvníků předvedla mnoho zajímavostí nejen z první pomoci.

 

      Dobrovolníci ČČK, mezi nimi i žáci ZŠ TGM Vimperk, ZŠ Smetanova, Vimperk, ZŠ Šumavské Hoštice, ZŠ Stachy a ZŠ Vacov, seznámili příchozí s postupy první pomoci u zástavy a s využitím automatického externího defibrilátoru při resuscitaci, nebo s ošetřením drobných krvácejících poranění, otravy houbami či zranění hlavy.

 

Nezapomněli jsme ani na význam dárcovství krve a jeho důležitost.

 

        Členové Jihočeské záchranné kynologické brigády se akce zúčastnili i se svými psími pomocníky a převedli nejen vyhledávání osob.

 

      Jako doplnění zde byla k prohlédnutí vozidla a technika Hasičského záchranného sboru, Zdravotnické záchranné služby, Celní správy, Městské policie Vimperk a Policie ČR.

 

Konání akce podpořili Ministerstvo obrany a Město Vimperk.

 

        Závěrem bych ráda poděkovala všem zúčastněným za precizní přípravu akce, která byla pestrá a velmi zajímavá. Nesmím však opomenout ani ty, bez jejichž pochopení by se akce nemohla uskutečnit, a to šéfy všech zúčastněných organizací. Těšíme se na další ročníky.

 

Text a foto: Zuzana Pelikánová  

   {gallery}Jitka/rok2022/zari/denpomoc{/gallery}  

 


{jcomments off}