Z Národního do Sušice

Z Národního do Sušice

přijel zazpívat sólista opery Národního divadla Ivan Kusnjer, host letošního adventního koncertu v Sušici.

ivankusnjer

 

Sobotní veřejnou generálku, podvečerní a večerní adventní koncert slyšely stovky diváků.
Když si chodili rezervovat a kupovat vstupenky, ptali se zájemci „Proč v Sokolovně?” Vysvětlení bylo nasnadě při pohledu na program – takové ‘těleso’, které mělo v sobotu 22. prosince koncertovat, by se do Smetanova sálu, kde se obvykle koncerty pořádají, nevešlo.

 

Kdo vystoupil – pěvecký sbor Svatobor (sborm. Josef Baierl), Sušický dětský sbor a jeho sekce, Komorní sbor SDS (sborm. Josef Baierl, Andrea Sušilová a Jan Pelech), trojnásobný držitel Ceny Thálie, interpret italské opery, sólista Národního divadla Ivan Kusnjer, členové České filharmonie, Plzeňské filharmonie, Rodinný orchestr dětského sboru a Svatoboru – dohromady více než 150 účinkujících!

 

Když k tomu připočtete diváky, bylo to pěkných pár stovek lidí. V kulturním domě Sokolovna byla využitá každičká píď prostoru. Aby se tam ale všichni vešli, bylo zapotřebí vymyslet jiné, než klasické koncertní postavení sálu – to si vzali za své Karel a Irena Jandovi.

img 3085

Irena Jandová také vytvořila nevšední, přesto tradičně vánoční, aranžmá živého betlému na jevišti.

img 3000

 

Hned v úvodu došlo na jedno milé překvapení – akademický malíř Miloslav Čelakovský věnoval nadaci Bohuslava Martinů jeden ze svých obrazů. Převzít ho přišel Aleš Březina, skladatel, muzikolog a ředitel institutu B. Martinů.

 

img 3022

 

Téměř hodinu a půl trvající program diváky nadchl. Každoročně jsou vyprodané ‘svatoborské’ adventní koncerty plné neopakovatelné atmosféry a i ten letošní měl opět něco navíc. Výborně sestavený program plynule gradoval a ve finále, když zněla poslední píseň – koleda Narodil se Kristus Pán – si ji přítomní diváci vyslechli (a zazpívali) vstoje. A stáli a aplaudovali ještě dlouho poté, co dozněly poslední tóny. Všechno vyšlo a tak měl sbormistr Josef Baierl, který celé těleso řídil, v závěru důvod k úsměvu.

 

img 3124

Ivan Kusnjer v závěru poděkoval za pozvání do Sušice a dodal, že mu tady se zpěváky, muzikanty a sušičáky vůbec bylo velmi hezky a že je rád, že v Sušici opět po nějaké době strávil tak příjemný čas. Kdo ještě nevěděl, jak je to možné, že taková osobnost světové hudební scény vystupuje v Sušici, dozvěděl se to z druhé strany programu koncertu, kde bylo vysvětlení jeho dlouholetého přítele, lékaře sušické nemocnice MUDr. Josefa Kalného, CSc. Ivan Kusnjer má k Šumavě a Sušici
vřelý vztah – jeho otec pocházel z Rabí, babička z Čimic a v Sušici má další příbuzné.

 

img 3134

Poděkování sólistům, sbormistrům a všem, kteří posluchačům připravili další unikátní zážitek, patřilo nejen na místě samotném. Patří jim stále a odcházející návštěvníci ‘posílali’ na jejich adresu i přání dalších tak vynikajících akcí.

Utichly tóny, potemněl sál… Vánoční koncerty naladily opravdu svátečně. Poslední skupinky se rozcházely do svých domovů a přijímaly a předávaly přání – přání krásných a klidných svátečních dnů a radosti. Tak, jak to má být.

(kopa, foto as)

další fotografie z koncertu