Výraznější ochlazení do začátku roku nepřijde

Díky výrazné vánoční oblevě zmizela sněhová pokrývka na Šumavě v polohách pod 800 metrů. Rychlému tání sněhu pomohly nejen vysoké teploty, ale i výrazné srážky v neděli 23. prosince, kdy pršelo i v těch nejvyšších šumavských polohách. Na Štědrý den i první svátek vánoční teploty překračovaly +10°C, téměř +15°C bylo naměřeno ve Vlkonicích, Velharticích, v Sušici (vše Klatovsko) či v Husinci nebo v Tisovce u Ktiše (Prachaticko). Vysoké teploty ale zaznamenaly nejen nižší polohy, ale i ty horské. Přes 10 stupňů se dostala teplota 25.12. na Březníku, Horské Kvildě nebo na Perle. Vysoké teploty a déšť způsobily zvednutí hladin šumavských řek, informovali jsme o tom 25. prosince ZDE.

A jaké nás čeká počasí v dalších dnech? Čtvrtek přináší oblačnou až zataženo oblohu s přeháňkami, které jsou zhruba od 1000 metrů sněhové. Odpoledne zasáhnou Šumavu výraznější srážky, které budou nadále v polohách pod 1000 metrů dešťové. Denní teploty budou kolem +5°C, v horských oblastech kolem 0°C. V noci na pátek budou na Šumavě trvalejší srážky, které budou přecházet postupně nad 600 metry ve sněhové. Spadnout by mělo do pátečního dopoledne až 30 mm srážek, hrozí tak opětovné zvednutí hladin řeky Otavy a přítoků do Lipna, od vyšších poloh musíme počítat s problémy v dopravě.

Během pátečního dne bude docházet k ustávání srážek a ubývání oblačnosti, denní teploty budou mezi 1°C až 4°C, v horských polohách bude celodenní mráz. Víkend přinese převážně slunečné počasí s ranními mrznoucími mlhami. Noční teploty klesnou k -5°C, ty denní budou mezi 2°C až 6°C nad nulou.

Změnu nepřinese ani poslední den v roce, kdy bude opět polojasná až oblačná obloha s teplotami do +6°C. Na počátku nového roku přibude oblačnosti a srážek, které by měly být postupně nad 500 metry nad mořem sněhové, horské polohy se tak dočkají nárůstu sněhové pokrývky.

Pro běžkaře jsou současné sněhové podmínky velmi špatné, upravena čerstvě je jen trasa Modrava – Březník a 3 km okruh kolem Skiareálu na Špičáku. Milovníci sjezdového lyžovaní můžou navštívit skiareály na Špičáku, na Zadově, Kramolíně nebo v rakouském Hochfichtu, kde jsou díky technickému sněhu dobré podmínky. Většina malých skiareálů na Šumavě má omezený provoz, některé jsou dočasně uzavřeny.

 

(ir)

 

Zadov 27. prosince

 

Lipno z Vítkova Kamene 27. prosince