sms

Rychlost a možnost posílat na poslední chvíli

To jsou dva nejčastěji uváděné důvody, proč Češi upřednostňují před tradičními dopisy a pohlednicemi SMS a MMS zprávy, nebo volání.

„Je to rychlejší a protože mám hodně známých kterým přeju, tak potřebuju popřát i na poslední chvíli a to dopis nebo pohled nedojde, takže telefon,” zdůvodňuje využívání vánočních a novoročních přání přes mobil dvacetiletá Veronika z Plzně.

 

„Já posílám každoročně na svátky pohledy. Zprávy přes telefon jsou neosobní a my z dříve narozených máme radši klasickou poštu” říká devětapadesátiletý Josef ze Sušice.

 

V letošním roce poslali Češi ještě více textových zpráv než v loňském roce – 72 milionů, obrázkových MMS zpráv 381 tisíc a také si více volali. SMS zprávy, které 3. prosince letošního roku „oslavily” dvacet let, tak jednoznačně vedou ve způsobu jak poslat (nejen) přání k Vánocům. Dalším oblíbeným způsobem rozesílání přání je sociální síť Facebook, který miliardovou hranici uživatelů překročil v září 2012 (v Česku se jejich počet pohybuje kolem 3,7 milionu). Oblíbenost stoupá u Twitteru nebo LinkedIn, pomalu se zvyšuje i počet vánočních přání a příspěvků v diskusích na lokálních serverech a internetových diskusích.

 

„No, já využívám oba způsoby. Do zahraničí třeba posílám dopisy a přání, protože už ta vzdálenost co nás dělí je velká a tak si myslím že ručně psaný pozdrav určitě víc potěší. A třeba svým kolegům z práce, nebo známým posílám SMS. Ale jinak se snažíme se vždycky před svátky sejít, alespoň na chvilku. Osobní přání s posezením a třeba dobrou večeří je asi nejlepší,” říká třiačtyřicetiletá Věra z Prahy, která v Sušici a Kašperských Horách tráví s rodinou každoročně sváteční volno a prázdniny.

posta

(ilustrační foto idnes)

 


Česká pošta je sice možná v ústraní co se týká posílání klasických dopisů a pohlednicových přání, ale stále je nejvytíženějším přepravcem balíků. Největší přepravní uzel v Praze – Malešicích, jímž denně projde kolem 60 000 zásilek, by o Vánocích potřeboval přifouknout. Objem přepravovaných zásilek se více než zdvojnásobí, letos začaly „poštovní vánoce” už v listopadu. Na to, aby vánoční nápor zvládla, se pošta připravila – přibrala posilu 3 000 brigádníků a 400 přepravních vozů, doručovací dny byly i o víkendech. Počty balíkových zásilek ze zahraničí poklesly o zhruba 15 procent, kolem deseti procent nárůstu zaznamenaly pouze tzv. listovní „balíčky – petit paquettes”, a to hlavně z jihovýchodní Asie.

Čemu dáváte přednost vy? Posíláte tradiční dopisy, nebo volíte raději SMS? A co vás potěší víc?

pan (zdroj: ceska posta.cz, is_net)