babicka

Babičko, ty hrajou!

“Pojď, dědo,  půjdeme si zazpívat a zatancovat!”

 

Léto bez “dlouhoveské dechovky” by ani nebylo létem. Však už také 5. ročník Dechovkového festivalu, při němž si můžete zazpívat i zatančit,  očekávají stovky tradičních návštěvníků. A letos k nim   jistě přibudou další.

Na hasičském hřišti v Dlouhé Vsi, kde bude v sobotu připraveno pódium, kryté posezení i taneční parket, letos vystoupí kromě sušické Solovačky:

 

JIHOČEŠTÍ RODÁCI

 Začátky a vznik této dechovky sahají až do roku 1951, kdy byla založena skladatelem Ádou Kubatou. Pod názvem „Kubatova dechovka“ národního podniku IGLA působila kapela do roku 1972. S novým názvem “Iglovanka” kapela dosáhla velké popularity doma i v zahraničí. Byla stálým hostem českobudejovického rozhlasu, kde natočila na 160 lidových písniček a skladeb od renomovaných autorů. Jaro 2003 bylo mezníkem, kdy od “Iglovanky” odchází zpěváci a téměř všichni muzikanti. Vzniká kapela s novým názvem „Jihočeští Rodáci“. Tato kapela si v brzké době našla své příznivce. Vystupuje na plesech, tanečních zábavách, koncertuje na festivalech dechových hudeb a účinkuje i v zahraničí. Začátkem roku 2006 vydává své první CD a DVD s názvem „Páslo děvče“. V roce 2013 u příležitosti 10. výročí založení kapely “Jihočeští Rodáci” jsme pro Vás vydali v pořadí již druhé CD “Dvě lásky” za obrovské podpory obce Želeč.

 

“Přáním kapely ´Jihočeští Rodáci´ je zůstat u písniček, které jsou vlastní našim muzikantům a zpěvákům a dále je šířit i k Vám, našim posluchačům.”

 

 

ATLAS

Kapela byla založena v roce 1974 jako malý taneční orchestr a již v té době spolupracovala s dechovkou Úhlavan. Obě skupiny hudebníků postupem času splynuly. Lidové písničky a také moderní střední proud, povznesly kapelu do poplularity u posluchačů v širokém okolí hned v osmdesátých a devadesátých létech minulého století a to nejenom na území vlasti, nýbrž i za hranicemi. Hrajeme při různých oslavách soukromých i spolkových, včetně průvodů, na svatbách, tanečních zábavách a plesech, při poslední leči okořeníme vystoupení mysliveckými fanfárami. Písničky od nás můžete slyšet i na vlnách českého rozhlasu a nově i v Tv Šlágr. Není nám cizí ani hudba pro smuteční obřady a poslední rozloučení. V roce 2013 založili naši příznivci neoficiální, bezpříspěvkový a neziskový Fanklub Atlasu.

“Myslivecká kapela ATLAS” Mirka Čepického přijede i k vám.

 

NEKTARKA

Kapela NEKTARKA vznikla v roce 1991 po více než roční odmlce většího dechového orchestru ČEZETA ve Strakonicích. Převážnou část muzikantů tvořili právě členové kapely ČEZETA. Od jejího vzniku stojí za kapelou strakonický pivovar, podle kterého byla kapela pojmenována. Jeho hlavním produktem bylo pivo značky NEKTAR a odtud i název NEKTARKA. Hlavním člověkem, který se ovšem na založení kapely podílel, byl její kapelník Ladislav Rom. Dirigentskou taktovku držel již jako kapelník ČEZETY a kapelu NEKTARKA řídl až do roku 2009. Poté se řízení kapely ujal klarinetista Jiří Záhorský, kterému v tom pomáhá Václav Vincik a Hana Svobodová. Populární a lidovou muziku hraje NEKTARKA v obsazení od 13 do 20 muzikantů. Během svého působení se kapela pravidelně prezentuje na společenských a kulturních akcích ve Strakonicích a okolí. Kromě toho absolvovala i celou řadu koncertů v České republice i v zahraničí, vydala několik CD a nahrála mnoho písniček pro Český rozhlas.

“Dobré pivo a dobrá zábava k sobě patří!”

 

 

Těšit se můžete na písničky známé i novější, ale především na  příjemné odpoledne (začíná ve 13 hodin) plné dobré muziky, zábavy a milých setkání s přáteli. 

Srdečně zvou pořadatelé obec Dlouhá Ves a  místní hasiči.

-red-

{jcomments off}

 

 

30.7.dechovky

 

 

***

 

 

Z DALŠÍCH PRÁZDNINOVÝCH PROGRAMŮ A AKCÍ MŮŽETE VYBÍRAT:

anonce akce