Jak dosáhnout duševního zdraví?

ŽIVOTNÍ STYL

Před námi je nový rok, a proto si připomeňme dvanáct zlatých pravidel duševního zdraví MUDr. Petra Hoffmanna, která  nám při jejich dodržování přinesou smysluplnější způsob života.

 

 

1.Pamatuj, že každé utrpení, i to největší, jednou přejde. Veškeré dění v toku času je proměnlivé. Po dešti přichází slunce, i po té nejkrutější zimě přijde zase jaro.

 

 

2. Tam, kde nemůžeš pomoci ani změnit chod věcí, nestarej se zbytečně o cizí záležitosti.

 

 

3.Nepropadej panice kvůli zodpovědnosti. Tvá schopnost a odolnost poroste tím více, čím méně se poddáváš spěchu, vzrušení a pesimismu.

 

 

4.Vyvaruj se boje proti představám. Mnozí se vyčerpávají v boji proti překážkám, které existují jen v jejich fantazii. Nezaplétej se do neplodných zálib, které nevedou k cíli. Pamatuj, že sila je jen v jednoduchosti, proto netříšti své síly.

 

 

5. Nežij v minulosti, nepřemýšlej mnoho o budoucnosti. Žij přítomností. Nic důležitého nezměníš. Znáš snad někoho, kdo se nikdy nezmýlil? Chybám se nevyhneš, přijdou-li, naprav je – není většího vítězství.

obrazek

 

 

6. Rázně odlož nenávist, závist a touhu po destruktivní kritice. Kritika, která současně nepřináší pomoc a náznak, jak zlepšit špatné, je někdy horší, než původní špatná věc. Tato tři zla výrazně překážejí osobní spokojenosti.

 

 

7.Netrpělivost, posměch, fatalismus a pesimismus ničí duševní harmonii.

 

 

8. Zažeň myšlenky o důstojném a “usazeném” stáří. Buď stále zvědavý a zvídavý, snaž se uchovat smysl pro romantiku, dobrodružství a recesi. Neboj se v žádném věku nových setkání a nových úkolů.

 

 

9.Důvěřuj lidem a měj je rád. Neočekávej od nich dokonalost, ani ty nejsi dokonalý. Snaž se ocenit jejich individualitu. Jen málo lidí je vysloveně špatných. Úsměvem a duševním pohlazením prosadíš víc než přísností a tvrdostí.

 

 

10. Pozoruj své okolí a všimni si, že tvé problémy jsou v zásadě stejné jako problémy mnoha jiných. I lékař trpí bolestí, i policistu někdy dusí strach, i král pláče při smrti svého syna. Nekomplikuj si trvale svou životní roli, prostuduj ji dobře, snaž se jí rozumět a využit ji ze všech sil k pomoci těm, kteří jsou na tom ještě hůře. A pak svou roli hraj s důvěrou a odvahou, ale hlavně vždy se smyslem pro fair-play.

 

 

11. Pokud ti něco vadí a můžeš to změnit, učiň tak. Pokud to změnit nemůžeš, netrap se tím dále. Pokud ti něco vadí na druhém člověku, tak se s tím buď smiř, nebo se mu vyhni. Tak jako řeka, když narazí na horu. Snáze přeneseš vrcholek hory či změníš tok řeky, nežli změníš povahu člověka. Tvoje mysl musí mít vždy jasný cíl a stanovisko. Nelze být trochu “těhotný” či sedět na dvou židlích. Nechť je i tvoje řeč jasná – ano, ano či ne, ne.

 

 

12.Poznávej sebe sama, nauč se mít rád sám sebe takového, jaký jsi, a uměj sebe přijmout. Uč se naslouchat svému tělu a duši a jejich signálům. Ten, kdo pozná druhé, je chytrý, avšak ten, kdo pozná sám sebe, je moudrý. A pamatuj, že bojovat proti celé armádě je daleko snazší než bojovat sám se sebou !

 

 

s poděkováním MUDr. Petru Hofmannovi www.patentnimedicina.cz

 

 

(ml)

 

 


obr: Ing.arch. David Vávra