Odchovankyně atletiky TJ Sušice je mistryní Evropy !

Na jaře hodila limit pro dorostenecký evropský šampionát. Následoval start v národním dresu a vítězství v mezistátním utkání a celou první část sezóny uzavřel titul dorostenecké mistryně republiky. Řeč je o sedmnáctileté atletce-kladivářce Kateřině Skypalové, odchovankyni TJ Sušice. V červenci odjížděla na dorostenecké mistrovství Evropy do gruzínské metropole Tbilisi s touhou získat jednu z medailí, k čemuž jí předurčovalo tabulkové třetí pořadí v Evropě v dosavadním vývoji sezóny. V průběhu soutěže držela krásné třetí místo a spíše se obávala, aby ji někdo ze soupeřek za ní nepřehodil. Posledním pokusem však vylepšila svůj osobní rekord o 12 cm a hodem dlouhým 66,58 m získala evropské zlato ! Nechala tak za sebou druhou Finku   Väänänenovou a třetí Bělorusku Romanovičovou. Sluší se připomenout, že Katka byla na tomto mistrovství jedinou českou závodnicí, která zde získala evropský titul. Pouze týden po svém životním úspěchu si Kateřina vyzkoušela i mistrovství světa v polské Bydhošti mezi juniorkami, tedy mezi atletkami do 19-ti let. Zatímco dorostenky hází 3 kilovým kladivem, tak juniorky už kladivem 4 kilovým. O svém umístění měla sice jiné představy, ale nepodařená kvalifikace ji určila pouze 22. místo v konkurenci starších soupeřek. Ze závodnic byla v Bydhošti daleko nejmladší ai tato zkušenost bude v budoucnosti určitě k nezaplacení. Nyní bude mít celé 2 roky na to, aby se prosadila i v juniorské kategorii. Věřím, že nejen sušičtí atleti, ale všichni místní patrioti mohou být na Kateřinu Skypalovou hrdi a k jejímu obrovskému úspěchu jí chtějí upřímně pogratulovat a popřát hlavně pevné zdraví, které je pro sportovce vedle talentu a píle nutným předpokladem ke splnění sportovních snů a cílů.

skyp 1

Výbuch emocí bezprostředně po vítězství

 

Kateřina Skypalová je v současné době již závodnicí klubu AK Škoda v Plzni, kde také studuje sportovní gymnázium. Na jejím sportovním vzestupu má bezesporu největší zásluhu současná trenérka, paní Lucie Plašilová , bývalá mnohonásobná česká mistryně v hodu kladivem a olympionička. Mimochodem, manželem paní Plašilové je bývalý sušický kladivář Míla Plašil, momentálně předseda atletů   AK Škoda Plzeň. V plzeňské „Škodovce“ má pro trénink špičkové zázemí, ale o víkendech využívá i v Sušici vrhačský sektor, na kterém dělala první krůčky a otočky s tou nebezpečnou „koulí na drátu“. Další velkou oporu je pro Katku celá její rodina v Dlouhé Vsi, kde má stále svůj domov a zázemí. Rodiče, sestra i prarodiče tvoří vlastně její hlavní podpůrný tým a osobní „fan-club“. V letošním roce Katku čekají ještě další důležité závody, kde si klade další vysoké cíle. Při finále extraligy družstev by chtěla svému plzeňskému klubu pomoci s udržením mezi českou elitou a při mistrovství republiky žen kategorie do 22 let by chtěla být nejhůře druhá.

skyp 2

Kateřina Skypalová s trenérkou Lucií Plašilovou a se zlatou medailí  pro mistryni Evropy

 

P.S. O evropském úspěchu Katky jsem se dověděl od její maminky v telefonu krátce po soutěži v Tbilisi. „Zdeňku představ si, ona to vyhrála !“, ozvalo se stručně a dojetí bylo v té chvíli cítit na obou stranách. Na pozadí telefonátu bylo slyšet, jak to v hospodě v Dlouhé Vsi „hučelo“ a zřejmě tam už slavila půlka vesnice. Asi hodinu poté další překvapivý telefonát. Volal mně Honza Říčka, známý sušický fotbalový trenér a expert, který nyní pracuje i pro přední evropské kluby. Ani nevím, jestli volal ze Sušice nebo z Anglie. Chtěl pogratulovat, že jsme v Sušici objevili mistryni Evropy. Tak to jsem tedy nečekal, i když Honzu znám dobře a vím, jaký to je sušický patriot a jaký má přehled, nejen o fotbale. No, a tak jsme si chvíli povídali, jaký jsme vlastně úspěšný region, kolik výborných zpěváků, hudebníků, umělců i sportovců je mezi místními rodáky. A naše Katka je prostě nyní velkou nadějí celé české atletiky a není se co divit, že už dnes začíná uvažovat o olympiádě v Tokiu 2020. A nakonec … proč ne ?

 

 

Zdeněk Nešpor

Foto: archiv Kateřiny Skypalové, atletika.cz