Babí léto

První podzimní den (podzimní rovnodennost) v pátek 23. září dával tušit, že Šumava si na víkend připravuje perfektní lákačku v podobě ukázkového babího léta. A nezklamali jsme se – sobotní počasí jako na objednávku potěšilo nejen pořadatele akcí, ale především milovníky podzimní Šumavy, kteří najednou nevěděli, kam dřív…

 

Po velmi aktivní sobotě, která  oplývala akcemi sportovního i kulturního charakteru,  je tu čas na odpočinek –  tak proč ne aktivní?

 

Oblíbené tipy na nedělní výlety, které fotografiemi provází Jan KUBITA, nás tentokrát zavedou o něco blíže k nebesům – tam, kde se procházívala  významná šlechta,  na místa, která vyniknou v zapadajícím slunci, ke stavbám kde lze naslouchat vyprávění historie,  nebo  na česko-bavorskou hranici na oblíbený blešák v Alžbětíně…

 

 

Rozhledna Bolfánek – dominanta Chudenicka – nabízí dokonalý výhled

bol979

“Bolfánek” je počeštěnou zdrobnělinou jména Wolfgang. Z věže Bolfánku, která se nachází na nejvyšším vrcholu lesa Žďár (583 m n.m.), je možno přehlédnout široké okolí a kochat se zdejší malebnou krajinou. Rozhledna zde byla zřízena roku 1845, kdy byla věž dostavěna do výšky 45 metrů a tesařským mistrem Janem Kubátem změněna do nynější podoby. Na vrchol věže vede 138 schodů. Odměnou za vynaloženou námahu při výstupu na vrchol rozhledny je nezapomenutelný dokonalý kruhový výhled na panorama Šumavy, vrcholy Českého lesa, lze spatřit také Radyni, Plzeň a Brdy a při dobré viditelnosti i Krušné hory a vrcholky Alp.

{gallery}susice/2016/09_zari/vylet_kubita_nove/chudenice_bolfanek/{/gallery}

 

 

Jen si tak trochu poodjet – Zvíkov a zvíkovský rarášek

zvik 1

Zvíkov, původně německy Klingenberg,se zajímavou kaplí a hlízovou věží, je neodmyslitelně spojen s rodem Přemyslovců.První krok k založení pravděpodobně uskutečnil Přemysl Otakar I. (1197-1230), který roku 1226 vyměnil tzv. oujezd Oslovský, patřící do majetku kláštera v Doksanech, za šest jiných vesnic. Získal tak do vlastnictví i skalnatý ostroh, na kterém byl hrad vybudován. Zvíkov patří k nejpřednějším stavbám české středověké světské architektury.

Hlízová věž – jde o nejstarší zachovalou stavbu v areálu hradu, její vznik se přibližně klade do doby kolem roku 1230. Má čtvercový půdorys, vysoká je 20 m, síla zdí je 3,5 m. Její charakteristickou podobu vytváří 44 vrstev hrubě opracovaných kvádrů – hlíz. Pro barvu kamene se jí někdy říkalo „Černá“. Ještě počátkem 20. století se bylo možné setkat s myšlenkou, že jde o památku z 2. století n.l., pozůstatek po germánských kmenech (odtud „Markomanka“). K místnosti v patře se pojí dvě „skutečnosti“ – do dostavby Karlštejna v ní měly být uloženy korunovační klenoty a tady měl působit Zvíkovský rarášek, který strašil v noci odpočívající.

{gallery}susice/2016/09_zari/vylet_kubita_nove/zvikov/{/gallery}

 

 

Česko- bavorská neděle na hranicích – blešák v Alžbětíně

bt199

 

 

Za levno a se zábavou – tak by se daly charakterizovat bleší trhy v Alžbětíně, které jsou doprovázeny i muzikou a občerstvením… Ty dnešní probíhají  na vlakovém hraničním nádraží od  10 do 19 hodin.

{gallery}susice/2016/09_zari/vylet_kubita_nove/blesak_alzbetin/{/gallery}

 

Pro pozdní návraty – noční pohledy – Žihobce

noc090

Téměř každá šumavská obec získává s příchodem noci zvláštní, tajemnou atmosféru. Dívejte se pozorně kolem sebe, až  budete některou z nich projíždět po setmění, třeba při návratu z výletů

noc069  noc089


Příjemnou (nejen) neděli a  pozitivní energii do  dalších dní přeje logo šumava

{jcomments off}