Nekalé praktiky eshopů pokračují

Internetové obchody – nekalé praktiky pokračují

 

coi logo
Obliba nákupu přes internet u české populace rychle stoupá. Podle údajů Českého statistického úřadu nakoupilo v roce 2015 přes internet alespoň jednou 45 procent Čechů spadajících do věkové kategorie 16 až 74 let.

 

Česká obchodní inspekce průběžně monitoruje tuto oblast obchodování, včetně toho, kdy na nekalé praktiky upozorní nespokojený spotřebitel. Kontrolní činnost pak zaměřuje především tam, kde v rámci monitorování trhu zaznamená nežádoucí jednání prodávajících, což ovlivňuje i podíl kontrol, při kterých bylo zjištěno porušení právních předpisů. Ve 2. čtvrtletí 2016 proběhlo 317 kontrol zaměřených na dodržování zákona o ochraně spotřebitele. Porušení předpisů bylo zjištěno ve 272 případech, což je více než 85 procent. V tomto období byly v internetových obchodech uloženy pokuty za 1 456 000 korun.

 

Vzhledem k tomu, že se jedná o oblast obchodování, která se stále rozvíjí a spotřebitelé stále více prostřednictvím internetových obchodů nakupují, bude těmto kontrolám věnována zvýšená pozornost i v následujícím období,“ řekl ústřední ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

Inspektoři České obchodní inspekce v období od 1. 4. 2016 do 30. 6. 2016 provedli na území celé České republiky celkem 317 kontrol zaměřených na plnění povinností obecně závazných právních předpisů, především zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Porušení bylo zjištěno při 272 kontrolách, což představuje 85,80 % z celkového počtu provedených kontrol. Jednotlivé inspektoráty se v rámci této akce, mimo jiné, také zaměřily na problémové internetové obchody a na podněty spotřebitelů. Ve 2. čtvrtletí bylo evidováno ČOI 1380 spotřebitelských podání týkajících se internetových obchodů. Vzhledem k tomu, že větší část z nich nebylo možné řešit v rámci dozorových kompetencí ČOI, byly dále postupovány příslušným dozorovým orgánům.

 

tab.1

 

Zjištěné nedostatky a uložené sankce

 

Nejčastěji porušovaným právním předpisem v rámci kontrolní akce byl zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, kdy porušení některého z ustanovení citovaného zákona bylo zjištěno v 528 případech.

 

 

  • největší podíl (266 případů) na zjištěných nedostatcích mělo použití nekalých a klamavých obchodních praktik (§§ 4 a 5), kdy se obvykle jedná o neposkytnutí zákonem stanovených informací, případně o poskytnutí neúplných či jinak zavádějících údajů, které mohou vést spotřebitele k rozhodnutí o koupi, které by jinak neučinil, nebo ho uvést v omyl
  • druhou nejčastěji porušovanou povinností (120 případů) kontrolovaných osob bylo neposkytnutí řádných informací spotřebiteli o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění práva na reklamaci (§ 13)
  • dále se jednalo o porušení povinnosti (52 případů) prodávajícího informovat spotřebitele o tom, že případné spory mezi nimi lze řešit také mimosoudní cestou, v takovém případě spotřebitel může kontaktovat subjekt mimosoudního řešení, kterým je například ČOI (§ 14)
  • další porušení ustanovení zákona o ochraně spotřebitele bylo zjišťováno v menší míře

 

Na základě zjištěných porušení obecně závazných právních předpisů bylo ve sledovaném období pravomocně uloženo celkem 295 pokut v hodnotě 1 456 000 korun.

 

Cílem kontrolní akce České obchodní inspekce bylo sledování vývoje elektronického obchodování a případná eliminace nežádoucích praktik, které mají negativní dopad na spotřebitele a jejich důvěru v tuto formu obchodování. Zjištění za 2. čtvrtletí 2016 ukázala, že se i nadále objevují v obchodních podmínkách e-shopů informace, které nemají oporu v právních předpisech. Prodávající často zapomínají uvádět informaci o 14 denní lhůtě pro odstoupení od kupní smlouvy a nově také v mnoha případech chybí povinné informace o subjektech mimosoudního řešení spotřebitelských sporů.

-tz.coi-

{jcomments off}