Už se to blíží – které vybrat?

pneu zima

Podle někoho bude letošní zima suchá a mírná, podle  dalších  zase bohatá na sněhovou nadílku a  třeskuté mrazy. Doopravdy to sice nikdo neví, nicméně motoristé  se už teď zabývají myšlenkou na to, kdy  zajet do servisu na prohlídku pře dzimou, kdy bude nejvhodnější přezout …

dTest se nejnověji “podíval na zoubek” zimním pneumatikám.  Které si vybrat a na co při jejich výběru dávat pozor?

 

Test zimních a celoročních pneumatik 2016

 

dtest logo

V letošním testu jsme prověřili celkem 32 zimních a celoročních pneumatik. Přinášíme vám výsledky 14 modelů o rozměru 185/65 R15 a 12 modelů o velikosti 225/45 R17. Otestovali jsme také šest celoročních pneumatik s označením 205/55 R16. V dostatečném předstihu před povinným přezouváním tak opět máte v ruce jedinečný balík informací, který vám pomůže při výběru pneumatik vhodných pro váš vůz.
 

Ve skupině 15palcových pneumatik vhodných pro menší nebo méně výkonné vozy (186/65 R15) jsme porovnali jízdní vlastnosti 14 modelů různých značek. Ve výběru chybějí Continental, Fulda a Sava, protože v době nákupu pneumatik do testu ještě nebyly v prodeji novinky pro letošní sezónu. Zařazení konkrétních pneu do testu probíhalo na základě jednoduchého kritéria, na energetickém štítku mohla být přilnavost na mokré vozovce označena nejhůře písmenem C.

 

 

Hledají se vyvážené patnáctky

Zatímco v létě vás čekají jen suché, nebo mokré silnice, v zimě se budete setkávat i se zasněženými nebo ledem pokrytými vozovkami. Zimní pneumatika to tak nemá vůbec jednoduché, protože se během jízdy musí vypořádat s různými povrchy. Nejčastěji asi s mokrou vozovkou, poté se sněhem, suchou vozovkou a nejméně s ledovatou. Tomu odpovídá i naše hodnocení, potažmo tabulka, ve které jsou seřazeny výsledky zkoušek podle důležitosti.Netvrdíme, že pro všechny řidiče platí stejný scénář cest v zimním období. Kdo bydlí ve výše položených oblastech nebo v horách, bude se asi častěji setkávat se sněhem a náledím. Takovým doporučujeme věnovat více pozornosti právě výsledkům zkoušek jízdních vlastností na sněhu, ledu a mokré vozovce.Goodyear UltraGrip 9 a Michelin Alpin A4, tyto jediné pneumatiky se mohou pochlubit dobrými jízdními vlastnostmi na všech zmiňovaných površích. Jsou to vyvážené pneumatiky bez slabin, a proto jim patří nejvyšší příčky v testu. Vítězem kategorie 185/65 R15 jsou Goodyeary těsně následované Michelinkami. UltraGrip 9 jsou nejlepší z pohledu spotřeby paliva, respektive jejich vliv na spotřebu paliva je minimální. Testovací vozidlo Renault Clio s nimi dosáhlo hodnoty 5,5 litru na 100 kilometrů. Zmíněné Michelinky byly v tomto směru naopak nejhorší. S nimi mělo Clio spotřebu 5,8 l/100. Rozdíl sice není na první pohled nijak výrazný, ale pokud i v zimním období najedete tisíce nebo desetitisíce kilometrů, už se to v peněžence může projevit.Michelin Alpin A4 se umístila jako druhá nejlepší zimní pneumatika mezi testovanými patnáctkami. Prvenství jí patří ve zkoušce životnosti – odhadovaný kilometrový nájezd v ideálních podmínkách je přes 52 tisíc kilometrů. Ve srovnání s nejrychleji se opotřebovávající pneumatikou Dunlop SP Winter Response 2 vám bude sloužit o dvacet tisíc kilometrů déle. Samozřejmě bude záležet na vašem jízdním stylu, který dokáže životnost výrazně ovlivnit.

 
 

Menší či větší nedostatky

Pneumatiky s celkovým uspokojivým hodnocením stále patří mezi ty, které doporučujeme ke koupi. Nemají však vyvážené jízdní vlastnosti, protože na některém nebo některých površích se při jízdních zkouškách ukázaly určité slabiny. Například zmiňované Dunlopy jsou složením a konstrukcí dezénu zaměřeny na mokrou vozovku a sníh. Na mokru jsou vůbec nejlepší z testovaných. Zato na suchu jim to jde hůř – Clio se s nimi hůře ovládalo a nebylo tak stabilní. Velmi schopné na mokru jsou také Pirelli Cinturato Winter. V tuzemsku oblíbené Barumky (Barum Polaris 3) to bohužel na mokru moc neumí, za ovladatelnost a brzdění dostaly čtyřku.Na sněhu se předvedly pneumatiky Uniroyal MS plus 77 a jen těsně za nimi skončily Viking SnowTech II. Obě značky jsou dceřiné společnosti Continentalu. Zkoušky na suchu ovládla dvojice Hankook i*cept RS2 W452 a Nexen Winguard Snow’G WH2 s nejlepšími jízdními vlastnostmi. Krok s nimi dokážou držet akorát zmiňované Michelinky.Dvojici pneumatik Firestone Winterhawk 3 a Kleber Krisalp HP2 odsunuly na poslední místa v tabulce velké slabiny při zkouškách na mokru. Obzvlášť velké nedostatky se objevily v ovladatelnosti. Modelu Krisalp HP2 patří i nelichotivé označení nejhlučnější pneumatika.

 

Ať je zima, nebo léto

V letošním testu jsme srovnali také jízdní vlastnosti šesti celoročních pneumatik o rozměrech 205/55 R16. Testování celoročních modelů není tak snadná záležitost jako v případě zimních nebo letních pneumatik. Cílem testu totiž není jen vzájemné porovnání jízdních vlastností jednotlivých modelů, ale zároveň se snažíme zjistit, jestli jsou jedinou vhodnou alternativou pro dvě sady letních a zimních pneu. Celoroční modely proto testujeme na sněhu i náledí při stejných podmínkách jako zimní. Při zkouškách na mokru srovnáváme jízdní vlastnosti v chladném počasí se zimními pneumatikami a za teplejších podmínek s letními. Na suché vozovce musejí celoroční modely obstát za vysokých teplot při srovnání s letními pneumatikami. A test životnosti je prováděn z poloviny společně se zimními a z poloviny společně s letními pneumatikami.Celoroční pneu to proto vůbec nemají jednoduché. Dobrou celkovou známku nedostal žádný model, dva jsou uspokojivé – konkrétně Vredestein Quatrac 5 a Michelin CrossClimate. Zatímco Vredestein dostal dobrou známku pouze za jízdu na náledí a na ostatních površích už tak jistý nebyl, Michelin má kromě jízdy na sněhu dobré vlastnosti na mokru, suchu i náledí, a dostál tak tvrzení výrobce, že jde o letní pneumatiku se zimní homologací.Obě pneumatiky se pomalu opotřebovávají – odhadovaná životnost Michelinek je zhruba 46 tisíc a u Vredesteinů bezmála 40 tisíc kilometrů. Zároveň mají malý vliv na spotřebu paliva.

 

Tyto raději ne

Ostatní čtyři modely v testu se na suché vozovce v létě chovají stejně špatně jako dobrá zimní pneu. Mají tedy špatnou přilnavost k vozovce, a kvůli tomu jim chybí rezerva při jízdě na limitu. Zároveň neposkytují řidiči potřebnou zpětnou vazbu, na povely volantu reagují se zpožděním a řízení vozu je za sucha nepřesné. Při jízdě po rovině navíc nelze podvědomě nalézt středový bod volantu, což vyžaduje mírnou korekci směru. Nokian Weatherproof a Goodyear Vector 4 Season Gen 2 kvůli tomu nelze doporučit na vozidla, která slouží v rodině jako první auto, tedy to, se kterým se v létě jezdí na dovolené, chalupy, prostě na delší cesty mimo město. Hodí se spíš na druhé auto, které jezdí s dětmi do školy, na nákup nebo do práce, tedy krátké cesty.Při jízdách na mokré vozovce měly všechny pneu kromě značky Nokian tendenci k aquaplaningu, tedy ke ztrátě přilnavosti s podkladem a skluzu na vodní ploše. Stejné chování jako na vodě pak čeká na řidiče i při jízdě na sněhové břečce. Všechny testované celoroční modely navíc s rostoucí teplotou ztrácely přilnavost. Michelinky a Goodyeary se však udržely v mezích dobré známky.V pořadí předposlední pneumatiky Bridgestone A001 jsou zcela nevhodné pro jízdu na sněhu. Už ve 30kilometrové rychlosti mělo auto dlouhou brzdnou dráhu a tendenci k nedotáčivosti a kvůli velmi špatné trakci se trápilo při stoupání na zasněžené silnici. Na chvostu tabulky skončil model Hankook Kinergy 4S H740 kvůli velmi špatným výkonům na mokré vozovce – konkrétně kvůli dlouhé brzdné dráze a pomalým reakcím na změnu směru jízdy. Poslední dvojici kvůli velkým nedostatkům nemůžeme doporučit ke koupi.Jedinou otestovanou celoroční pneumatikou, na kterou se lze dívat jako na alternativu pro letní i zimní sadu pneu, je tedy Michelin CrossClimate. Pokud máte možnost se v zimě obejít bez auta, když jsou silnice pod sněhem, je to dobrá volba.

 

V široké stopě

Testovacím vozidlem pro široké nízkoprofilové sedmnáctky o rozměru 225/45 byl rychlý Volkswagen Golf 7 GTI, typický zástupce vozidel pro tento typ pneumatik. Výkonné motory s vysokým točivým momentem a sportovní tlumiče požadují dobrý grip neboli přilnavost pneumatik k vozovce, aby mohly využít svůj potenciál. Možná i to může být důvodem, proč pouze jediný model v této velikostní kategorii nabídne dobré jízdní vlastnosti na všech površích.Vítězem testu je Dunlop Winter Sport 5D. Pouze on dostal ve všech dílčích zkouškách na mokru, tedy v ovladatelnosti, brzdění, aquaplaningu a směrovém vedení, dobré známky. Na sněhu předvedl Golf obutý na Dunlopech druhou nejlepší jízdu ohodnocenou také samými dobrými známkami. Na suchu a náledí skončil mezi průměrnými. Potěšující také je, že patří mezi pneu s nejmenším vlivem na spotřebu paliva a nejnižší hlučností.V pořadí druhé Pirelli Winter SottoZero 3 mají sice také vyvážené vlastnosti, ale v jejich případě to znamená, že ve srovnání s Dunlopy mají na každém povrchu drobné nedostatky. V pořadí třetí Firestone Winterhawk 3 a čtvrté Goodyear UltraGrip Performance Gen-1 jsou dobré na sněhu a náledí, ale na mokrém a suchém povrchu tak jisté nejsou. Mimochodem Goodyeary jsou na sněhu vůbec nejlepší z testovaných a zároveň mají nejmenší vliv na spotřebu paliva. Golf s nimi jezdil za 5,4 l/100 km. Stejně jako u menšího rozměru byl rozdíl mezi nejlepší a nejhorší pneumatikou 0,3 l/100 km.Pneumatiky Uniroyal MS plus 77 dostály svému reklamnímu sloganu „pneumatika do deště“. Na mokru byly nejlepší. Ovšem na suchu vykazují větší nedostatky v jízdních vlastnostech. Z pohledu rychlosti opotřebení skončily na chvostu Yokohama W.drive V905, kterým se nesouměrně opotřebovával dezén. Bylo to patrné obzvlášť na krajích pneumatik, které tak oproti středu vydrží pouze třetinu odhadované životnosti.Nebýt špatných jízdních vlastností na mokré vozovce, byly by pneumatiky Matador MP92 Sibir Snow a BF Goodrich g-Force Winter docela dobrými produkty. Bohužel čtyřky za ovladatelnost, brzdění i směrové vedení na mokru limitovaly celkovou známku na dostatečnou. 

Testované produkty

Hodnocení

Barum Polaris 3 uspokojivě (42 %)
BF Goodrich g-Force Winter dostatečně (33 %)
Bridgestone A001 nedostatečně (16 %)
Bridgestone Blizzak LM001 uspokojivě (44 %)
Bridgestone Blizzak LM001 uspokojivě (52 %)
Dunlop SP Winter Response 2 uspokojivě (50 %)
Dunlop Winter Sport 5 dobře (67 %)
Firestone Winterhawk 3 uspokojivě (51 %)
Firestone Winterhawk 3 nedostatečně (18 %)
Goodyear UltraGrip 9 dobře (67 %)
Goodyear UltraGrip Performance Gen-1 uspokojivě (51 %)
Goodyear Vector 4 Season Gen 2 dostatečně (33 %)
Hankook i*cept evo2 W320 uspokojivě (51 %)
Hankook i*cept RS2 W452 uspokojivě (54 %)
Hankook Kinergy 4S H740 nedostatečně (10 %)
Kleber Krisalp HP2 nedostatečně (18 %)
Matador MP92 Sibir Snow dostatečně (36 %)
Michelin Alpin A4 dobře (65 %)
Michelin CrossClimate uspokojivě (42 %)
Nexen Winguard Snow’G WH2 uspokojivě (48 %)
Nokian Weatherproof dostatečně (35 %)
Nokian WR D4 uspokojivě (50 %)
Nokian WR D4 uspokojivě (56 %)
Pirelli Cinturato Winter uspokojivě (52 %)
Pirelli Winter SottoZero 3 uspokojivě (52 %)
Uniroyal MS plus 77 uspokojivě (47 %)
Uniroyal MS plus 77 uspokojivě (45 %)
Viking SnowTech II uspokojivě (42 %)
Viking SnowTech II uspokojivě (40 %)
Vredestein Quatrac 5 uspokojivě (43 %)
Vredestein Snowtrac 5 uspokojivě (56 %)
Yokohama W.drive V905 uspokojivě (40 %)

 

Zdroj: www.dtest.cz

 

{jcomments off}