93

Tři králové přijeli do Sušice

A přijeli velkolepě, na koních, i s dary pro nově narozeného krále….

V neděli se na sušickém náměstí sešlo několik stovek lidí, aby společně s Oblastní charitou Sušice a Římskokatolickou farností v Sušici  přivítaly tři krále, putující z dalekého východu.

Biblický příběh, který připomenul P. Tomas van Zavrel, doplnil živý betlém děíi ze ZŠ T. G. Masaryka (p. uč. Hana Šišková), nechyběly dokonce ani živé ovečky.

97

 

 

99

 

Netrpělivě byl očekáván  příjezd tří králů. Kašpar, Melichar a Baltazar se  objevili královsky vystrojeni, na koních a v doprovodu asi třech desítek dalších “králů”, kteří v nedělní podvečer zahajovali Tříkrálovou sbírku. Nepřijeli s prázdnou, každý vezl nemluvňátku dar – zlato, kadidlo a myrhu. Zlato symbolizuje královskou moc, kadidlo Kristovo božství a myrha  jeho lidství. Ale ani neodjeli s prázdnou – přivítala je místostarostka Sušice Ing. Věra Marešová a věnovala jim symbolické klíče od města – to aby se příští rok mohli vrátit.

94

 

Marie Hrečínová Prodanová, ředitelka Oblastní charity Sušice, měla na starosti nejen  oznámení a zahájení Tříkrálové sbírky, ale také “rozdávání světla” z vánočního stromku, který byl společně s další výzdobou oficiálně zhasnut. Každý z příchozích si mohl  spolu s malou svíčkou ‘odnést’ plamínek světla, naděje a porozumění.

990

Tříkrálové skupinky se hned vydaly mezi přítomné. Jak uvedla Marie Hrečínová, sbírka bude probíhat ještě do konce tohoto týdne, letos se rolí tří králů v Sušici a okolních obcích zhostí více než šest desítek dobrovolníků.

8

Program moderoval Lukáš Milota (ČRo Plzeň), o hudební doprovod se postarala skupina Memento.
P. Tomas van Zavrel přidal závěrečné požehnání a přání spokojeného roku 2013, prožitého ve zdraví a radosti.

kopa, foto as

Další  snímky z akce si prohlédněte  ve fotogalerii.