Ohlédnutí za 2. atletickou ligou žen

Již pátou sezonu patří atletky TJ Sušice mezi stálé účastnice 2. atletické ligy žen. Závěrečné soutěžní kolo letošního ročníku proběhlo v Pacově, na hranici krajů Jihočeského a Vysočiny. Sušická děvčata zde obsadila 3. místo, což v závěrečném účtování soutěže stačilo na 4. místo v součtu všech ligových kol. Tedy po čtyřech třetích místech z předchozích let to letos bylo „bramborové umístění“, jak je nelichotivě mezi sportovci ono čtvrté místo nazýváno. Nebudu zastírat, že jsme znovu chtěli bojovat o medailové umístění, ale s ohledem na vývoj soutěže, je čtvrté místo, myslím, solidním výsledkem. Věřím, že atletky Sušici opět dobře reprezentovaly v národní soutěži. K tomuto hodnocení nechť poslouží stručné ohlédnutí, kterým se chci vrátit k jednotlivým ligovým kolům.

atl 1

První kolo jsme pořádali na domácí půdě v Sušici a snad právě proto jsme se sešli v celkem v hojném počtu, což se projevilo na výsledném výborném třetím místě družstva. Ke druhému kolu do Jihlavy naopak odjíždělo družstvo výrazně oslabené, omluvenek bylo trochu více, než je zdrávo. Výsledkem tak bylo nepříjemné 5. místo, které zřejmě rozhodlo, že se nám v závěru soutěže bronzová pozice nepodařila obhájit. Třetí kolo ve Vlašimi bylo malou kopií kola druhého, avšak děvčatům se podařilo vybojovat alespoň 4. místo, dávající určité naděje do závěru soutěže.

atl 2

Pro poslední kolo v Pacově se do sestavy vrátila Radka Hambergerová, která ve 2. i 3. kole znatelně chyběla. Také ostatní závodnice zde podaly velmi dobré výkony, ale vrátit se na celkové třetí místo se nám už nepodařilo. Pokud bych měl hodnotit přinos jednotlivých závodnic, tak  nejlepší individuální výsledky předváděla děvčata, která za nás hostovala z AKM Viktorie Plzeň. Linda Hettlerová na 100 i 200 m stabilně obsazovala druhá a třetí místa ve výborných časech, přičemž se jedná věkem ještě o starší žákyni. Rovněž Nikola Steinerová je ještě žákyně a přední pořadí obsazovala ve skoku dalekém výkony i přes 5 m. Z kmenově sušických závodnic byla největší sběratelkou bodů nenápadná Jana Hošková, která sbírala poctivě body za různá čtvrtá až devátá místa. Pokud startovala Radka Hambergerová, byla vždy nejlépe bodující závodnicí, ale startovala, bohužel, pouze ve dvou kolech. Ve vrzích sbírala body i veteránka Ivana Vítovcová a patřila mezi ty závodnice, které pomohly ve chvílích, kdy družstvo bylo oslabené a potřebovalo každý bod. Pouze v  posledním kole nastoupila kladivářka Katka Skypalová starší, která dokázala, že stále coby veteránka umí, družstvo ji v předchozích kolech výrazně postrádalo. Také pouze ve dvou kolech nastoupila výborná skokanka Mariana Malá, jež výrazně bodovala v tyči nebo trojskoku. Ve třech kolech nastoupila Adélka Brožová a byla vždy výborná na trati 100 m překážek nebo ve skoku o tyči a odbyla si úspěšně i premiéru na „bolestivé“ trati 400 m překážek.

atl 3

Samostatnou kapitolou byl start našich žen při 1. kole v Sušici v závodě na 3 km překážek s vodním příkopem. Ivana Schaffhauserová poprvé v sušickém dresu udržela krok s nejlepšími a doběhla čtvrtá, páté místo pak vybojovala po heroickém výkonu veteránka Jarka Křížová. Obě závodnice nikdy dříve překážky neběžely. Jarka Křížová se pak v Pacově svými starty na 5 000 m a 1 500 m rozloučila s dráhovým běháním. Nadále se bude věnovat pouze veteránským běhům mimo dráhu. Jarce děkujeme za její obětavé výkony a podporu pro družstvo žen. Zůstává příkladem pro mnohem mladší závodnice. Sestavu sušických běžkyň, které sbíraly důležité bodíky, doplňovaly další veteránka Vanda Holá nebo lyžařka z Kvildy Tereza Vostradovská a hlavně nadějná kašperskohorská žákyně Adéla Fořtová, když stabilně bodovala na 800 m a v závěrečném kole si úspěšně vyzkoušela i 400 m. Obětavě nastoupila ve dvou soutěžních kolech Martina Brejchová, která z důvodu vleklých bolestí v chodidle již dlouhodobě  může pouze posilovat a trénovat na kole. Přesto překvapila v Sušici výborným 2. místem na 400 m př. a další body přidala na hladké „čtvrtce“. Ve Vlašimi pak bojovala s velkou bolestí, přesto nevzdala a získala body. Nelze, než smeknout před obětavostí Martiny pro družstvo.

atl 4

Přístup této závodnice může být vzorem pro ty, jejichž omluvy na poslední chvíli a výmluvy byly „noční můrou“ pro vedoucího družstva Martina Jirouška. Říká se, že 50% na úspěchu družstva má dobrý vedoucí družstva. Troufnu si říci, že Martin má na úspěchu družstva zásluhu ještě větší, než je zmíněných 50%. Chtěl bych mu proto poděkovat za mravenčí práci, kterou pro družstvo žen už 5 let dělá. A spolu s ním věřím, že pro příští rok se můžeme těšit na nové mladé tváře, které se mezi sušickými atletickými žákyněmi letos objevily a které by svými nadějnými výkony mohly být posilou družstva žen pro příští sezony.

atl 5

Konečná tabulka 2. Atletické ligy žen 2016:

1. Sokol České Budějovice                31/ 902,5

2. TJ Slavoj Banes Pacov                  26/ 591

3. TJ Spartak Vlašim                        23/ 522

4. TJ Sušice                                 21/ 482,5

5. SK Čtyři Dvory ČB                        18/ 425

6. Atletika Jihlava                            10/ 309,5

7. Atletika Klatovy                           10/ 307

8. TJ Baník Stříbro                            3/ 108

 

 

 

 

Zdeněk Nešpor

Foto: Tomáš Mašek