babicka

Nezapomeňte!

Stačí jim poděkování, pohlazení, vlídné slovo a důstojný prostor pro prožití stáří. Babičky a dědečkové, naši senioři, si nejen dnes, kdy slaví svůj svátek Den seniorů, ve své skromnosti zaslouží ale mnohem více. Minimálně  hlubokou úctu mladších generací za to, co v životě dokázali, co vybudovali a co nám přenechali jako dědictví, ať v hmotné či duchovní podobě. Proto nezapomínejte na rodiče, pra rodiče, pra pra…..  obejměte je a poděkujte jim, važte si toho, co vám do života přinesli. Oplácejte jim  vlídností, úsměvem  a trpělivostí, poslouchejte jejich  zkušené rady – i vy jednou budete na jejich místě…

 

babicka

 

1. říjen – Mezinárodní DEN SENIORŮ

Tento svátek si svět připomíná již od roku 1998. Právě 1. 10. 1998 byl totiž Organizací spojených národů a jejím tehdejším generálním tajemníkem Kofi Annanem vyhlášen rok 1999 Mezinárodním rokem seniorů. Den seniorů je oslavou všeho, co společnosti přináší staří lidé. 

 

V druhé polovině dvacátého století se zvýšila průměrná délka života o celých dvacet let. Během následujících dvaceti let bude přibližně jedna třetina obyvatelstva vyspělého světa starší než 60 let. Stárne však i starší obyvatelstvo, generace seniorů. Typickým obrázkem je dnes jedno dítě, dva rodiče, čtyři prarodiče a jeden i více praprarodičů.

 

 

Buďte u toho s nimi, jsou křehcí

Právě pro svou životní zkušenost a moudrost by senioři měli být pro společnost inspirací a zůstat aktivní. Starý člověk by si měl opravdu dneska své místo vybojovat. Neměl by se stydět vystupovat ve společnosti. Neměl by se stydět za svůj handicap, neměl by se stydět za to, že se umí sám sobě zasmát, svým vlastním bolestem a trápení.

 

 

Oslavujte společně

Každý svátek si zaslouží alespoň ma,kou oslavu a proto  ji ani vy dnes se “svými seniory” nevynechejte. Přijďte třeba na sušické náměstí, kde je už vše připraveno…

30. 9.  den seniorů

 

-red-

{jcomments off}