Naši ve světě nemají konkurenci

hzs1

 

Česká reprezentace v TFA převzala ocenění

5. 10. 2016 (Nicole Zaoralová) – V úterý 4. října 2016 byli oceněni nejlepší sportovci Ministerstva vnitra. Patřili mezi ně také profesionální hasiči, kteří již řadu let úspěšně reprezentují Českou republiku v disciplínách TFA (anglicky Toughest Firefighter Alive – česky Nejtvrdší hasič přežije).  

 

Družstvo reprezentace Hasičského záchranného sboru ČR na letošním mistrovství Evropy v polské Toruni ovládlo stupně vítězů a stalo se mistrem Evropy v disciplínách TFA. V konkurenci třiceti týmů vybojovali naši borci 5 medailí, z toho 4 zlaté a 1 bronzovou.  Fakt, že naše reprezentace nemá ve světě konkurenci, dokládá i skutečnost, že je české družstvo již devítinásobným mistrem Evropy.

 

V kategorii jednotlivců patřilo ocenění ze strany ministra vnitra „nejtvrdšímu hasiči“ pprap. Lukáši Novákovi z Hasičského útvaru ochrany Pražského hradu. Ten se letos stal absolutním vítězem mistrovství Evropy v TFA, tedy mistrem napříč všemi věkovými kategoriemi. Nutno dodat, že Lukáš Novák je již několikanásobným mistrem Evropy v této soutěži a mistrem světa z roku 2015.

 

Celý tým si ocenění převzal z rukou generálního ředitele HZS ČR genmjr. Ing. Drahoslava Ryby, náměstka ministra vnitra pro řízení sekce ekonomiky, strategií a evropský fondů Mgr. Jiřího Zmatlíka a ředitele OLYMPu Ing. Jiřího Berana.

 

Generální ředitel HZS ČR genmjr. Ing. Drahoslav Ryba ocenil skvělé sportovní výkony i mezinárodní úspěch všech oceněných a dodal: „Rád bych vám popřál, aby se vám stále dařilo být na světové špičce, aby vás úspěchy hnaly k vyšším metám a hlavně abyste byli příkladem pro další hasiče. Vaše úspěchy jsou bezpochyby největším vzorem pro všechny, kteří se kromě své práce budou chtít věnovat tak krásnému koníčku, jako je sport.“

hzs2

Mezi největší úspěchy Lukáše Nováka patří:
Mistr světa v TFA – 2015 (Hannover, SRN)
Mistr světa v TFA na Světových hasičských hrách v letech 2009 (Vancouver, Kanada), 2010 (Jižní Korea), 2012 (Sydney, Austrálie) a 2015 (Fairfax, USA)
Mistr Evropy v TFA v roce 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2014, 2015 a 2016.

 

Složení reprezentačního družstvaHZS ČR:
Vedoucí reprezentace:
nprap. Ing. Zdeněk Koutník               HZS Pardubického kraje
Trenér:
ppor. Bc. Miroslav Šín                       HZS Moravskoslezského kraje
Závodníci:
nstržm. Jaroslav Poukar                   HZS Jihočeského kraje
pprap. David Kubiš                            HZS Jihočeského kraje
nstržm. Petr Benda                            HZS Jihočeského kraje
nstržm. Lukáš Houdek                      HZS Jihočeského kraje
nstržm. Ondřej Rosenkranz              HZS Královéhradeckého kraje
nprap. Pavel Kubín                            HZS Královéhradeckého kraje
nstržm. Martin Plšek                          HZS Olomouckého kraje
nstržm. Michal Přecechtěl                 HZS Olomouckého kraje
nstržm. Petr Vyhnálek                       HZS Kraje Vysočina
ppor. Pavel Havlena                          HZS Kraje Vysočina
nstržm. Stanislav Kalvoda                 HZS Jihomoravského kraje
nstržm. Petr Moleš                            HZS Jihomoravského kraje
nstržm. Jan Haderka                         HZS Zlínského kraje
nstržm. Roman Viej                           HZS Moravskoslezského kraje
nstržm. Radek Kladiva                      HZS Středočeského kraje
pprap. Lukáš Novák                          HÚ OPH, MV-GŘ HZS ČR
Daniel Kouřil                                      SH ČMS
Zdeněk Hubáček                               SH ČMS

 

Co je TFA
Soutěž TFA je přehlídkou velmi náročných disciplín simulujících náročnost povolaní hasiče, který nejen zdolává požáry, ale musí zvládnout i mnoho dalších fyzicky náročných zásahů. S trochou nadsázky by se dalo říci, že těžko na „cvičišti“ a lehko na „soutěžním bojišti.“

 

Popis disciplín
Po startu soutěžící běží k připravené požární stříkačce, na ni napojí dvě hadicová vedení, která následně uchopí za proudnice a rozvine je. Spoje se mu nesmí rozpojit. Pak soutěžící smotá dvě hadice, které odnese do boxu. Žádná část hadice nesmí z boxu vyčnívat. V druhé části soutěžící doběhne k tzv. hammer boxu a palicí provede 80 úderů, dále tunelem pronese 20 kg těžké závaží tam a zpět, transportuje 80 kg vážící figurínu a na závěr překoná výškovou bariéru. V další části musí opřít o lešení čtyři nastavovací žebříky, na které následně vystoupá, a nahoře vytáhne 20kilogramové závaží. Cestou do cíle ještě napojí proudnici na monitor. Poslední disciplínou tohoto fyzicky velmi náročného závodu je výstup do šestnáctého patra výškové budovy, který je doslova ve smyslu „Nejtvrdší hasič přežije.“

 

Foto: Milan Vávrů, tz N. Zaoralová

{jcomments off}