Porota se napoprvé nedohodla

Kdo umí, umí! …a navíc vyhrává!

 

O první části výroku se přesvědčilo hned 7 porotců poslední letošní kulinářské soutěže konané v rámci farmářských trhů na sušickém náměstí.

Hodnotily se dobroty “zabijačkové”, tedy nechyběl ovárek, pečené maso, jitrnice jelítko… Jednoduché rozhodování to tedy nebylo. Chuti vyvážené, jemné…masové dobroty by  mohly rovnou na královský stůl.

Uvařit pro dospělého, to by ještě šlo, ale zavděčit se dětem, to už chce  téměř pokaždé “majstrštyk”. A protože v porotě mimořádně zasedla a poctivě ochutnávala i zástupkyně nejmladší generace Lucinka (7), kuchaři trochu znervózněli. Zbytečně – nepředložili nic, co by ‘neprošlo’.

Porotci byli na vážkách, komu známku snížit, nedokázali se hned napoprvé rozhodnout a tak  muselo  dojít na ‘rozstřel’ mezi dvěma nejlépe hodnocenými pokrmy. Souboj byl tím více napínavý, že  výhra (tradiční dárky od pořadatelů a organizátorů soutěže, od  místních prodejců a pod záštitou značky “regionální potravina”) byla bohatší o rovných 1 000 kaček – tedy opravdu 1 000 Kč – , které vítězi věnoval šumavský portál www.sumava.eu

 

Nakonec se porota rozhodla a vítězem se stala tradiční účastnice kulinářských soutěží  sušických farmářských trhů, vynikající kuchařka (a také po zásluze již několikrát oceněná výherkyně)  paní Libuše Zelená ze Sušice. Porotcům předložila výtečně připravené pečené maso.

 

img 5079

 

Hlavní cenu v podobě jednoho tisíce korunových mincí (cena měla skutečně svou ‘váhu’), za sušickou redakci portálu www.sumava.eu předávala Andrea Staňková, která se  společně s dalšími dvěma kolegy radními, Pavlem Javorským a Františkem Jelínkem, ujala i role porotce.

 

Po  předání ceny a gratulaci výherkyni dodala poděkování všem, kteří se letos podíleli na zajištění dalšího ročníku úspěšných farmářských trhů, podporovaných městem Sušice, – ať už v roli pořadatelů, účinkujících, porotců nebo hlavně  návštěvníků.

 

“Díky za dobrou práci, která je vidět nejen na pultech prodejců, za věrnost kvalitním surovinám, za vynikající kuchařské výkony a podporu regionu, který se i tímto způsobem prezentuje jako nedílná součást “zdravé” Šumavy. Je moc dobře, že farmářské trhy v Sušici našly své místo, že budou pokračovat i v příštím roce a pevně věřím že i v následujících letech. Poděkování určitě patří i všem vystupujícím a organizátorům, kteří  vytvářejí na náměstí  krásnou atmosféru připomínající  kdysi oblíbené jarmarky; živé místo, kde se nejen uzavírají obchody, ale kde se potkáváme s přáteli, sousedy, strávíme příjemné chvíle, tak odlišné od všedního shonu” doplňuje.

salz114

I v příštím roce se podle slov pořadatelů můžete na farmářské trhy těšit. Dostanou  trochu jinou podobu – jakou, to si zatím organizátoři nechali pro sebe, ačkoliv se je moderátor Jarda Hlaváč snažil přesvědčit, aby alespoň naznačili… Vy to  ale určitě zjistíte sami, když budete sledovat plakáty, noviny a  webové stránky, kde jsou informace o  farmářských trzích pravidelně zveřejňovány, zjistíte, kdy bude  ten první  v roce 2017 a na náměstí se přijdete podívat.

 

-red-

foto: V. Černý a Jan Kubita

 

{gallery}susice/2016/10_rijen/ft_cerny/{/gallery}

 

{jcomments off}