Františku Salzerovi, sušickému rodákovi

Pocta Františku Salzerovi, sušickému rodákovi

 img 0560

 

Setkání k poctě významného sušického rodáka Františka Salzera proběhlo v sobotu 15. října na sušické radnici. František Salzer se narodil v Sušici 30. srpna 1902, zemřel v Praze 23. prosince 1974. Byl českým hercem, režisérem, pedagogem a překladatelem, který v minulém století významně formoval české divadlo.

V rámci vzpomínkového setkání, za účasti členů rodiny, přátel a významných hostů, mezi nimi doc. Evy Záhlavové – dcery Ladislava Salzera, neteře Františka Salzera, vnuka Amálie Salzerové (sestry Františka a Ladislava) Petra Sedleckého se synem Davidem a jeho žaček – divadelní a filmové herečky Nadi Konvalinkové a rozhlasové režisérky Markéty Jahodové, byla představena pamětní deska pro jeho rodný dům (čp. 15/I).

 

img 0556

 

Pamětní desku nechalo zhotovit město Sušice jako výraz úcty a poděkování, podle návrhu Mgr. B. Skrbkové ji vytvořil kovář J. Zoubek.

 

 salzer deska

 

Za město Sušice se setkání zúčastnil starosta Petr Mottl, místostarostka Věra Marešová, radní Milena Naglmüllerová a další členové rady a zastupitelstva města. V závěru důstojného setkání, doprovázeného podmanivou hudbou v provedení absolventa sušického gymnázia Štěpána Potužáka, poděkoval ředitel Sušického kulturního centra Karel Sedlecký všem, kteří se na realizaci vzpomínky i nápadu a provedení pamětní desky podíleli.

 

 Video z akce : Č. Kříž

 

foto: ED, J. Kubita

{gallery}susice/2016/10_rijen/ed_salzer/salzer_ed_kopie_web/{/gallery}

 

{gallery}susice/2016/10_rijen/salzer_kubita/{/gallery}

 

 

 

Salzerova pedagogická činnost zahrnovala profesorské působení na Pražské konzervatoři (k jeho žákům patřili např. Radovan Lukavský a Antonie Hegerlíková) a v roce 1945 ve spolupráci s Jiřím Frejkou, Františkem Trösterem a Josefem Trägrem připravoval založení divadelní fakulty Akademie múzických umění v Praze, kde poté působil až do své smrti, jako profesor, vedoucí katedry i děkan. K jeho úspěšným žákům patřili mj. Jan Přeučil, Hana Maciuchová, Milan Neděla, Miroslav Nohýnek, režisér Václav Hudeček, Ladislav Smoček a další.

Kromě divadla, kterému se po celý život věnoval, byl i vášnivým filatelistou a rovněž sběratelem umění (obrazy, grafika, plastiky).

 

 -red, pm-

{jcomments off}