Na Sušicku 20 000 km za měsíc

Vánoce a konec roku rozhodně pro sušickou poštu neznamenaly svátky klidu. Počet vánočních zásilek se několikanásobně zvýšil, a tak se jelo ‘na doraz’, v mimořádných směnách i v prodloužené pracovní době.


Jak uvedla Česká pošta, s. p. o svátcích, největší přepravní uzel v Praze – Malešicích přepravil více než 120 000 zásilek denně. Na zvládnutí si přizvala pošta posilu 3 000 brigádníků a 400 přepravních vozů, doručovací dny byly i o víkendech.

 

Jen v Sušici bylo přijato více než 20 000 zásilek.

Mluvčí České pošty, s. p., Mgr. Marta Selicharová, uvedla:
„Na sušické poště pracuje 15 zaměstnanců a 22 doručovatelů. Ačkoliv vánoční nápor začal už v listopadu, nejvíce zásilek k doručení bylo přijato v prosinci – přes 1 100 balíkových a 19 000 listovních.”

Brigádnickou výpomoc řeší pošta podle momentální potřeby, nemocnosti, dovolených, většinou počet brigádníků nepřesahuje 10.

 

Pošta Sušice doručuje do více než 110 míst – měst, obcí, vesnic i samostatných sídel. Kolik taková doručovatelka ujde za den nebo za měsíc, to jsme „na krok” neměřili. Ale na ujeté kilometry ano. Jak potvrdila Mgr. Selicharová, je to 20 000 kilometrů měsíčně. Auta s tradičními symboly žluté trumpetky jezdí ve městech i v horském terénu, kde je může potkat (a potkává) v podstatě kdykoliv cokoliv.

 

Jestli už jste měli možnost potěžkat si tašky, které s sebou doručovatelky denně nosí, pak jistě uznáte, že byste se s tím tahat (tím spíš po kopcích a horských osadách) nechtěli. Průměrná denní zátěž, při doručování veškeré pošty, vč. letáků, je mezi 15-20 kilogramy! To už je pěkný sportovní výkon, co říkáte? Ve vedrech, v mrazech, za deště…

 

Bývalo a zejména na menších obcích stále je zvykem, vyhlížet poštu, čekat, že se objeví denně ve stejnou dobu bez ohledu na počasí, překážky, únavu. Ono se ale nejen na horách může přihodit něco, co prostě ten „pošťácký harmonogram” rozhodí. A že si pak listonošky často vyslechnou i dost nepěkné věci, to potvrdí každá z nich.

Tak až příště budete vyhlížet ‘tu svou’, vzpomeňte si co všechno musí zvládnout a buďte k ní shovívavější.

Samé dobré zprávy a usměvavé pracovníky pošty vám přeje
Pavla Nováčková