Pošlete svá přání ke hvězdám! Dnes!

UNIKÁTNÍ PODÍVANÁ: Meteorický roj Orionidů je dnes vidět nejlépe!

 

orionid

 

Milovníci noční oblohy netrpělivě čekají na vhodné podmínky pro pozorování hvězd, právě 21. října totiž vrcholí průlet meteorického roje Orionidy. Pokud bude zataženo, není důvod ke smutku. I když bude padajících hvězd stále méně, meteorický roj bude možné pozorovat i začátkem listopadu.

Jeden z nejznámějších a nejsnáze pozorovatelných meteorických rojů, jak už jeho jméno napovídá, vychází zdánlivě ze souhvězdí Oriona. Ve skutečnosti se jedná o částice a pozůstatky, které za sebou zanechává Halleyova kometa.

Intenzita průletů se rok od roku liší, letos mohou podle portálu Space.com pozorovatelé spatřit kolem 15 až 20 meteorů během jedné hodiny. V porovnání s jinými roky se jedná o chudší podívanou, v minulosti prolétalo i 80 meteorů za hodinu, i přesto se vyplatí zvednout hlavu.

Orionidy jsou známé tím, že se jedná o jedny z nejjasnějších a nejrychlejších meteorů, které lze na noční obloze spatřit. Portál Space.com uvádí, že prolétají rychlostí až 238 000 kilometrů v hodině. “Pokud mrknete, můžete je snadno přehlédnout,” uvedl pro portál Space expert NASA Bill Cooke.

 

Meteorický roj se nejlépe pozoruje těsně před úsvitem, letos nebeskou podívanou trochu kazí velmi jasný měsíc, který byl 16. října v úplňku. Navíc se jednalo o “superměsíc” (supermoon), jde o fázi, kdy je měsíc v úplňku nebo novoluní a na své eliptické oběžné dráze se dostává nejblíže k Zemi.(nova.cz)

 

V noci z 21. na 22.10. spatříme na obloze maximum nádherného meteorického roje, který patří k deseti nejaktivnějším. Orionidy známe už od roku 1839 díky astronomovi E. C. Herrickovi. Každoročně se k nám vracejí, letos však rychlejší a jasnější. Nezapomeňte k nim vyslat svá přání!

Rozzáří nebe jako blesk!

Rychlost Orionidů je oproti jiným rojům velmi vysoká, v maximu 20 m/hod s frekvencí až 20 meteorů/hod. A zároveň je velmi nepředvídatelná. V některých letech byly meteory jasnější než planeta Venuše a vykouzlily tak neuvěřitelnou podívanou! Mnohdy dokonce překvapily astronomy zvýšenou frekvencí až 60 meteorů/hod. Právě letos očekáváme, že nám opět zaprší nad hlavami taková nádhera.

Roj najdete snadno

Souhvězdí Orion vypadá jako lidská postava s šikmým páskem ze tří hvězd. Obklopují ho další čtyři hvězdy, které symbolizují jeho ruce a nohy do tvaru písmene X. Nejlepší pozorovací podmínky roje nastanou mezi 2. až 6. hodinou ranní. Zajděte se svým fotoaparátem mimo světla velkoměst, postavte ho na stativ a otevřete uzávěrku na několik minut. Získáte tak čarokrásné fotografie!

Vyšlete přání!

Záblesky padajících hvězd v nás vyvolávají silnou víru v dosažení našich cílů. Díky tomu se naše přání vyřčená při pádu meteorů opravdu plní. Připravte si vytoužené přání a nezapomeňte ho vyslat tím správným směrem! (astrohled.cz)

 

 

zdroj: tn.nova.cz, astrohled.cz

{jcomments off}