Češi volí prezidenta

Poprvé máme možnost zvolit si svého prezidenta v přímých volbách.

Kdo z devíti uchazečů bude zvolen hlavou státu?

 

Z celkových dvaceti kandidátních listin  jich Ministerstvo vnitra odmítlo 12 – buďto nevyhověly formálním náležitostem, nebo k nim nebylo dodáno potřebných 50 000 podpisů. Z těchto dvanácti odmítnutých se jich 9 obrátilo se stížností  na  Nejvyšší správní soud, který rozhodl ve prospěch Jany Bobošíkové o její dodatečné registraci mezi uchazeče o prezidenstský post; v ostatních případech návrhy na změny rozhodnutí zamítl.

 

Zůstalo tedy 9 zaregistrovaných kandidátů – Zuzana Roithová, Jan Fischer, Jana Bobošíková, Táňa Fischerová, Přemysl Sobotka, Miloš Zeman, Vladimír Franz, Jiří Dienstbier a Karel Schwarzenberg.

 

Volba českého prezidenta už v zahraničí začala

Podle informací ze zastupitelských úřadů, začaly volby pro naše krajany, vzhledem k časovému posunu, už ve čtvrtek. Jak uvedly zpravodajské agentury a servery, nejprve se odevzdávaly hlasy pro českého prezidenta v Americe, následuje Austrálie, Asie, Afrika a Evropa. Možnosti hlasovat v zahraničí postupně využijí tisíce českých občanů, rezidentů i turistů, kterých je ve zvláštních seznamech na zastupitelských úřadech zapsáno zatím přes osm tisíc.

 

Volby u nás

Češi půjdou k volebním urnám dnes – v pátek 11. ledna a zítra v sobotu 12. ledna 2013. 

Volební místnosti pro první kolo přímé volby prezidenta ČR budou otevřené v pátek od 14 do 22 hodin, v sobotu od 8 do 14 hodin.

Pro případné druhé kolo je stanoven termín o dva týdny později, tedy na pátek 25. ledna od 14 do 22 hodin a v sobotu 26. ledna od 8 do 14 hodin.

 

Místa konání voleb – volební okrsky pro území města Sušice

klubovna OV Albrechtice,  penzion Volšovka, klubovna bývalé školy Chmelná,

klubovna hasičské zbrojnice Sušice, velká zasedací síň MÚ Sušice,

budova gymnázia, jídelna SOŠ a SOU (ul. U Kapličky), ZŠ T. G. Masaryka,

MŠ Smetanova, Internát SOŠ a SOU (ul.Volšovská), Úřad práce (ul. Nádražní).

 

———

Tři ženy a šest mužů se uchází o prezidentské křeslo. Prezidentem je zvolen kandidát, který získá nadpoloviční většinu všech platných odevzdaných hlasů.

 Nezíská-li žádný z kandidátů  nadpoloviční většinu všech hlasů, za dva týdny se ve druhém kole utkají o vítězství dva nejúspěšnější kandidáti z prvního kola. Teoreticky do druhého kola postoupí všichni kandidáti, kteří získali nejvyšší počet hlasů, a nejsou-li takoví kandidáti alespoň dva, postupují ti  kteří obdrželi druhý nejvyšší počet hlasů.

 Ve druhém kole je pak zvolen kandidát, který získá větší počet hlasů. Při opět hypotetické rovnosti hlasů je celá volba zrušena a do deseti dnů je vyhlášena nová volba.

 

(red)