Mouřenecký advent začíná

mourenec fozo zima

Žehnání adventních věnců, koncert Žihelského sboru nebo půlnoční silvestrovská mše – takový bude závěr roku na šumavském Mouřenci

 

Požehnáním adventních věnců začíná v neděli 27. listopadu ve 14 hodin advent i na šumavském Mouřenci. Kostel svatého Mořice nad Annínem připravil i letos pestrý adventní, vánoční a silvestrovský program. V následujících týdnech mohou zájemci v kostele vyslechnout koncerty, získat Betlémské světlo nebo prožít mši při svíčkách.

 

Začátek adventu slaví křesťané jako začátek nového liturgického roku. „Zatímco kalendářní rok začíná v lednu, my křesťané máme silvestr už na začátku adventu. Advent znamená příchod, tedy období kdy se připravujeme na narození Ježíše Krista,“ vysvětluje nový mouřenecký farář Jenda Kulhánek, který v neděli ve 14 hodin na Mouřenci požehná všem adventním věncům. Lidé si mohou přinést věnce vlastní nebo si je koupit přímo u kostela. „Každý rok vyrábíme s dalšími ženami na faře v Kašperských Horách věnce, které i letos nabídneme zájemcům k prodeji. Výtěžek půjde na dobrou věc,“ slibuje Helena Pekárková ze spolku Přátelé Mouřence. Nedělní setkání hudebně doprovodí kašperskohorská skupina Druhý pokus.

 

zahajeni adventu

 

Spolek Přátelé Mouřence připravil program i na další tři adventní neděle. „Vždy půjde o duchovní a kulturní setkání. Začne vždy ve 14 hodin. Například druhou svíčku na věnci zapálíme se skupinou Memento ze Sušice,“ prozradil předseda pořádajícího spolku Lukáš Milota.

 

Vrcholem adventu na Mouřenci bude i letos koncert Žihelského sboru v neděli 18. prosince. „Bez tohoto sboru už si ani závěr roku nedokážeme představit. Žihelským sborem před pěti lety začaly všechny naše mouřenecké aktivity. I letos si tito naši přátelé ze severního Plzeňska připravili nový a speciální program. Při koncertu dorazí také skauti z Hartmanic a přinesou zájemcům Betlémské světlo,“ dodává Lukáš Milota.

 

Kostel na Mouřenci bude otevřený i na Štědrý den. A to od 11 do 12 hodin. Připravená je prohlídka kostela, zpívání koled u stromečku a ochutnávka vánočních dobrot. Především dětem bude určený i hlavní vánoční pořad Mouřenecké Vánoce 2016, který začne v pondělí 26. prosince ve 14 hodin. Vystoupí mladá sušická zpěvačka Silvie Matičková a dorazí i další hosté.

 

Až do 26. prosince mohou lidé nosit do kostela malé praktické dárky, které dostanou jako každý rok senioři v domově důchodců v Sušici. Během adventu a Vánoc mohou návštěvníci ochutnat svařák Mouřák a zakoupit si drobné upomínkové předměty s motivy Mouřence.

 

Také letos program vyvrcholí silvestrovskou půlnoční mší při svíčkách. „Před třemi lety přišel P. Tomas van Zavrel s nápadem pozvat lidi do kostela o silvestrovské půlnoci. Třikrát po sobě přišlo 40 až 60 lidí. Nový mouřenecký kněz P. Jenda Kulhánek vyslyšel naši prosbu a bude mši sloužit i letos. Je to příležitost prožít přelom roku tak nějak jinak, v tichosti. Zveme všechny,“ uzavírá Lukáš Miota ze spolku Přátelé Mouřence.

 

advent-vanoce-2016-novy-rok-na-mourenci

 

{jcomments off}