Potraviny se scvrkávají už sto let!

chleba

Potraviny se při zdražení „scvrkávají“ již sto let

Zákazníci se po celém světě setkávají s tím, že výrobci řeší zdražování surovin či zvyšování jiných nákladů scvrkáváním balení při zachování ceny. Jak ovšem ukazuje americký spotřebitelský server Consumerist, nejedná se zdaleka jen o moderní fenomén. 

 

Consumerist se dlouhodobě věnuje problematice zmenšujících se balení, za něž podle jeho redaktorů s nadsázkou může „grocery shrink ray“, v překladu paprsek na zmenšování potravin. Pokud bychom přijali jejich vysvětlení, jedná se pravděpodobně o velmi starý vynález.

 

Jeden ze čtenářů Consumeristu totiž objevil vydání deníku The Seattle Star z roku 1916. Na jeho titulní straně se objevily informace o aféře, která nápadně připomíná zkušenosti dnešních čtenářů. Místní pekaři se rozhodli pro nárazové zdražení. Neprojevilo se to však zvýšením cen, ale zmenšením prodávaného chleba o třetinu. Chléb za deset centů se váhově zmenšil z 32 uncí na 22, menší chléb za 5 centů se pak scvrkl z 16 uncí na 11.

 

Podle stoletého vydání novin byly seattleské hospodyňky obzvlášť rozhořčeny. List připomínal, že pekaři měli na takové jednání právo, spotřebitelé by si ovšem měli všímat uvedené hmotnosti. Pekaři totiž nesměli podvádět s puncem. V tehdejší době musel chléb ve státě Washington povinně nést vyražené označení hmotnosti. Do ulic se tak tehdy vydali policejní strážníci vybavení vahami, kteří měli za úkol potrestat nepoctivce, kteří vydávali nový lehčí chléb za starší, hmotnější.

 

Pokud výrobce zmenší jak výrobek, tak obal, je možné takový krok chápat. Někteří však prodávají menší množství výrobku ve stejném nadměrně velkém balení. Takové jednání je nezákonné například ve Velké Británii, Německu či několika amerických státech. V České republice prodej zboží v nadměrných obalech dlouhodobě kritizuje dTest v rámci kampaně Neprodávejte vzduch.

Zdroj: dTest.cz

{jcomments off}