V Plzni jde o prezidenta i o Corso

V Plzni jde o prezidenta i o Corso,
referenda současně s prezidentskými volbami se konají ale i na jiných místech země.

 

Plzeňané zažívají nejen historicky první přímou volbu prezidenta, ale také první referendum, které se týká území centra města. Na termín který se shoduje s prezidentskými volbami byl vypsán zároveň termín plebiscitu. Pokud přijde dostatek voličů, rozhodnou svými hlasy o tom, zda má radnice zabránit výstavbě obchodního centra Corso, které investor plánuje vybudovat na místě bývalého Domu kultury Inwest. O využití významné části města se vedou vyostřené spory již delší dobu. Osud svého města, jeho budoucí podoby, mají nyní ve svých rukou i sami obyvatelé Plzně.

Otázka plzeňského referenda:
Souhlasíte s tím, aby město Plzeň bezodkladně podniklo veškeré kroky v samostatné působnosti, aby nemohlo dojít k výstavbě obchodního zařízení na místě Domu kultury Inwest ?

dki npu

Dům kultury Inwest v Plzni. Fungoval od ledna roku 1986 do června 2011. Foto David Růžička, www.npu.cz.

 

Dají Plzeňané radnici jasně najevo, jak by se měla zachovat? Je zřejmé, že Corso, ač dosud pouze na papíře, již Plzeň a její obyvatele ovlivnilo. Jeho odpůrci se obávají především toho, že výstavba takového komplexu by zapříčinila zhoršení života v centru města – a to z hlediska zániku menších obchodů i odlivu lidí. Naproti tomu stojí ale i názory, že v okolí náměstí Republiky se skladba i počet menších obchodů a provozoven měnila dříve a mění se i teď a je tedy pouze spekulací předjímat, jak dalece by situaci ovlivnilo Corso.

Spíše než-li v dramatickém zásahu do obchodního života kolem plzeňského centra ale vidí další skupina větší problém ve vhodnosti vizuálního pojetí plánovaného obřího obchodního centra. Zastupitelé Plzně stanovili pro projekt regulační podmínky. Ty podle slov svých zástupců, dokáže investor – společnost Amádeus – splnit. Kritici upozorňují také na výrazné zhoršení dopravy a zatížení životního prostředí.

Ti kteří projektu dávají zelenou, naopak vidí klady: zvýšení zaměstnanosti v městě i regionu už v průběhu výstavby pro subdodavatele prací a služeb (záměrem investora je utratit za tuto investici částku kolem dvou miliard korun). Po dokončení by pak v komplexu mohlo najít práci kolem 700 lidí v obchodech, restauracích, kavárnách, provozovnách služeb…

Referenda se dnes a zítra konají také v:
Písku – o umístění nového plaveckého bazénu
Zábřehu na Šumpersku – prodej městských pozemků pro stavbu papírny
Březové-Olešku u Prahy – referendum o územním plánu
Bukově na Žďársku.- referendum o geologickém průzkumu Kraví hory, kde by mohlo vzniknout úložiště jaderného odpadu.

-red- (zdroj, ct, idnes, zpravodajství z regionů)