Kötzting-Sušice (a Praha)

Z Kötztingu do Sušice a odtud do Prahy

dsc02792

 

Již 25 let existuje partnerství mezi Gymnáziem Sušice a Realschule Bad Kötzting. Za tu dobu se uskutečnilo mnoho společných akcí. V posledních letech máme možnost účastnit se vzdělávacích projektů, které probíhají v rámci interkulturního dialogu. Tyto projekty nám umožňují lepší poznávání kulturních, hospodářských a společenských skutečností, které český a německý národ spojují, ale i seznamování se s odlišnostmi, které jsou pro každý z obou národů typické.

 

Na podzim letošního školního roku se naše třída společně se žáky z Realschule zúčastnila nového projektu nazvaného Střetávání české a německé historie, kultury a současnosti. Akce byla zahájena na sušickém gymnáziu. Pak jsme se ve smíšených česko-německých skupinách vydali do terénu, abychom našim hostům představili pamětihodnosti a zajímavosti našeho města.

dsc03132

Další dva dny jsme strávili v Praze. Na programu byla návštěva Bavorského zastoupení a Goethe-Institutu. Naši průvodci nás seznámili s činností těchto institucí a s programovou nabídkou určenou veřejnosti. Úžasným zážitkem pro všechny bylo představení nejmodernějšího černého divadla s názvem WOW-show. Poslední den jsme zahájili prohlídkou Pražského hradu a po Královské cestě jsme se dostali až na Staroměstské náměstí. Prohlédli jsme si nejkrásnější památky Starého Města, poznali jsme místa spojená s životem a tvorbou pražských německy píšících autorů, z nichž pro nás byl nejznámější Franz Kafka a Egon Erwin Kisch.

 

Domů jsme se vraceli s novými poznatky a s krásnými zážitky. V Sušici jsme řekli ahoj našim novým kamarádům, s kterými jsme se během projektu rychle spřátelili a bez problémů komunikovali v němčině nebo angličtině. Když bylo někdy potřeba, pomohla i gestikulace.

 

logo-1Projekt byl spolufinancován Fondem česko-německé budoucnosti.

 

A. Linzmajerová, l. Švarcová, K. Kutilová

sexta A, Gymnázium Sušice

 

 

 

 

{gallery}susice/2016/12_prosinec/projektg_2016_listopad/{/gallery}

 

{jcomments off}