Plzeňský kraj: třetí nejlepší místo pro život

Ve výzkumu Místo pro život obhájil Plzeňský kraj bronz

Kulturní a společenské centrum, nejnižší nezaměstnanost, nejlepší zdravotní a sociální péče a vysoká úroveň vzdělávání a péče o děti. Nejen to jsou důvody, které dělají z hlavního města nejlepší Místo pro život letošního roku. Praha svoji pozici obhájila, na druhé místo se vyšvihl Pardubický kraj a bronz putuje na Plzeňsko. Na pomyslných stupních vítězů poprvé chybí Královéhradecký kraj. Místo pro život je společensky přínosný srovnávací výzkum mapující kvalitu života obyvatel v regionech České republiky, který realizuje analytická agentura Datank.

mpz vitezove vlozit

 

zleva: poradkyně hejtmana Pardubického kraje Ludmila Navrátilová a primátorka Hlavního města Prahy Adriana Krnáčová, hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard

 

 

Nejlepší Místo pro život 2016? Jednoznačně Hlavní město Praha

V Praze se žije jedna báseň a na své si zde přijdou všichni. I z toho důvodu se hlavní město opět stalo nejlepším místem pro život v České republice. Praha uspokojí skoro všechny. Od studentů vysokých škol až po milovníky kultury a společenského života. Práce se v Praze shání daleko snáze, průměrná mzda je nejvyšší v zemi, zdravotní péče je na lepší úrovni než ve většině dalších krajů a v neposlední řadě se hlavní město pyšní velkým počtem spolků, nadací a občansky prospěšných organizací. Ve všech těchto oblastech a kritériích je Praha jasně na špici. V Praze však není jen blaze, samozřejmě se jí nevyhýbají problémy pro velkoměsta typické. Mezi ně patří především velká kriminalita a to i přesto, že Prahu hlídá nejvíce policistů v celé republice. Další oblastí, která život v našem hlavním městě ztěžuje je oblast ekologie a životního prostředí. Množství emisí je zde nejvyšší ze všech krajů a zeleně tu naleznete naopak úplně nejméně. Co je však oproti loňskému roku pozitivní, je fakt, že Praha se s těmito nedostatky snaží bojovat a v investicích do životního prostředí poskočila z poslední příčky hned na pátou.

 

Plzeňský kraj obhájil třetí příčku

Plzeňský kraj patří dlouhodobě k nejlepším místům pro život i díky velice dobré kvalitě výsledků skoro ve všech hodnocených oblastech. I v letošním roce se Plzeňsko stalo jedním z top tří krajů a obhájilo třetí příčku. Svůj status si region zaslouží především díky kvalitním pracovním podmínkám a volnočasovým aktivitám. Lidé si zde hledají práci snadno, dlouhodobá nezaměstnanost klesá a platy patří k nadprůměrným v republice. Obyvatelé mají spoustu možností, kam vyrazit za kulturou a především za sportem. Co se týče sportovních aktivit, je na tom Plzeňsko vůbec nejlépe v celé republice. Lidé na Plzeňsku jsou šetrní k okolnímu prostředí, produkují nejméně odpadu v republice. Bohužel se to samé nedá říci o firmách, které naopak vyprodukují nadprůměrné množství podnikového odpadu. Největším problémem však stále zůstává infrastruktura. Až 17 procent lidí není připojených ke kanalizaci a silnic a dálnic je tu o 26 procent méně než jinde. V této oblasti zůstává region i nadále nejhorší v celé ČR.

Výsledné pořadí krajů za rok 2016

Hl. město Praha

Pardubický kraj

Plzeňský kraj

Jihočeský kraj

Královéhradecký kraj

Karlovarský kraj

Zlínský kraj

Liberecký kraj

Jihomoravský kraj

Středočeský kraj

Vysočina

Olomoucký kraj

Ústecký kraj

Moravskoslezský kraj

 

————————————————

O výzkumu Místo pro život

Unikátní projekt MÍSTO PRO ŽIVOT srovnává životní podmínky obyvatel ve všech krajích České republiky. Vyhodnocuje jejich úroveň, sleduje je v dlouhodobém horizontu a snaží se iniciovat společenskou diskusi o hodnotách, které obyvatelé České republiky vyznávají. Kraje se hodnotí z pohledu desítky kritérií, která jsou rozdělena do následujících osmi oblastí: ekologie a životní prostředí, zdravotnictví a sociální sféra, péče o děti a vzdělávání, pracovní podmínky a kupní síla, volnočasové aktivity a turismus, rozvoj infrastruktury, bezpečnost, občanská společnost a tolerantnost. Princip hodnocení se opírá o tři hlavní pilíře. Objektivní kritéria získaná z nezávislých zdrojů, názory kolegia a průzkum prováděný mezi 1400 obyvateli všech regionů. Informace o projektu najdete na www.mistoprozivot.com nebo na www.facebook.com/mistoprozivot.

-red, plzensky-kraj.cz –

{jcomments off}