Předražení nákupu o stovky korun

Před i povánoční kontroly České obchodní inspekce zjišťují poctivost obchodníků při běžných nákupech i ve slevových akcích.

Kontroloři ČOI odhalili při kontrolách v obchodech předražení nákupu o stovky korun.

Tradičně se ČOI zaměřuje v předvánočním období zejména na prodej kaprů, stromků, vánoční výzdoby, dárkového zboží apod., a to nejen v kamenných obchodech, ale i na tržnicích a ve stánkových prodejích. Inspektory byla kontrolována poctivost prodeje, oceňování nabízeného zboží, zda je zboží opatřeno informacemi pro spotřebitele a pochopitelně se zaměřují i na to, jestli prodejci nenabízejí nebezpečné výrobky.

V případě kontrol prodeje vánočních stromků byly zjištěny pouze ojedinělé nedostatky. Jinak tomu bylo ale u vánočních dekoračních předmětů, u kterých v 29 obchodech ze 107 kontrolovaných chyběly informace důležité pro spotřebitele, včetně informací bezpečnostních, a to především u zboží se svíčkami. Inspektory bylo v průběhu kontroly uloženo 23 pokut za 20 500 Kč a 27 případů bude řešeno ve správním řízení.

 

Buďte obezřetní při nákupech při slevových a výprodejových akcích
Slevy na nás už prakticky od konce prosince doslova křičí téměř ze všech výloh a letáků. Spotřebitelé by ale měli být opatrní, leckdy se totiž mohou stát oběťmi nekalých obchodních postupů nebo klamavé reklamy, a to právě v souvislosti s cenou výrobku. Některé praktiky ale spotřebitel nemá prakticky šanci zjistit – například nejprve uměle navýšenou cenu zboží, která je pak vrácená na původní hladinu s tím že se jedná o výhodnou slevovou akci, některých si všimne třeba později –  nedodržení deklarovaných cen, typu zboží,  nemilé překvapení ho může čekat  třeba v podobě nedostatku zlevněného sortimentu aj.

Na konci loňského roku provedli inspektoři ČOI sérii mimořádných kontrol, týkajících se  akčního zboží, zejména v obchodních řetězcích.
„Bylo kontrolováno 61 provozoven a výsledky nejsou nijak potěšující, protože v každé druhé provozovně bylo zjištěno porušení právních předpisů, které bude řešeno uložením pokuty ve správním řízení. Jednalo se o užití nekalých obchodních praktik příkladně v tom, že v letáku byla uvedena nabídka zboží za akční cenu, které ve skutečnosti nebylo skladem, nebo výše skutečně poskytnuté slevy nedosáhla slevy deklarované. Dalším poměrně častým problémem je ne-oceňování zboží – cenovka chyběla vůbec, nebo zboží bylo označeno cenou původní, ačkoliv se na něj vztahovala cena jiná. Často na základě požadavku spotřebitele bylo odmítnuto předvést zakoupené zboží a ve 14 případech bylo zjištěno předražení nákupů, přičemž nejvyšší bylo o 701 Kč. Konkrétně v Klatovech byl zjištěn jeden případ, kdy nákup byl předražen o 10 korun. Důvodem předražení je především účtování zboží za cenu původní a ne platnou pro danou akci,” upřesnil Ing. Milan Javorský, ředitel  inspektorátu ČOI pro Plzerňský a Karlovarský kraj.

akcniceny

 

A jaké jsou rady pro spotřebitele nejen pro povánoční výprodeje?
Česká obchodní inspekce dpoporučuje spotřebitelům:

ověřovat si, zda je účtovaná cena zboží po slevě v souladu s informací při jeho výběru (někdy bývá nabízeno zboží s určitou slevou, ve skutečnosti však výrobky s takovou slevou nebo cenou vůbec nejsou v prodeji nebo je sortiment zboží ve slevě oproti nabídce výrazně omezen)

porovnat cenu po slevě s původní cenou (ne vždy cena po slevě odpovídá procentuálnímu snížení a sleva je tak nižší, než prodávající deklaroval)


požadovat uvedení ceny po slevě v korunách, nikoliv slevu v procentech (informační povinnost o ceně tímto někteří obchodníci porušují. Zboží označí pouze procentní slevou a s konečnou cenou seznámí spotřebitele až u pokladny. Procentní sleva bez uvedení konečné ceny v korunách je možná pouze při výprodeji určitého, přesně vymezeného sortimentu, a to v souladu s požadavky právních předpisů)

srovnávat ceny zboží také s dalšími prodejci (omezí se tak riziko, že spotřebitel zaplatí za fiktivní slevu, kdy před vlastní slevou je cena prodejcem záměrně zvýšena a o stejnou částku pak následně opět snížena a tato „sleva” je pak vyznačena na cenovce)

vyžádat si i u zboží ve slevě doklad o koupi (vyhnou se tak problému při uplatnění spotřebitelských práv v případě reklamace)

nebát se uplatnit právo na reklamaci případné vady u zboží bez zjevné vady zakoupeného ve slevě ve stejném rozsahu jako u zboží bez snížené ceny (i pro zlevněný sortiment platí stejná záruční doba, obvykle 24 měsíců, pokud nebyla sleva poskytnuta na konkrétní vadu, což je prodávající povinen vyznačit v dokladu o koupi).

vymáhat svá práva přímo u prodávajícího, případně podat podnět ke kontrole ČOI (prostřednictvím e-podatelny na adrese www.coi.cz).

-tz,mj,coi-