Štědrý den, Štěpán a Silvestr na Mouřenci

Štědrý den, Štěpán a Silvestr na Mouřenci

mourenec na kopci nad aninem - foto lukas milota

Na již tradiční vánoční a silvestrovská setkání zve šumavský kosel sv. Mořice na Mouřenci nad Annínem. Románsko-gotický kostelík ze 13. století bude otevřený během Štědrého dne a na Štěpána. Zájemci mohou na Mouřenci přivítat také nový rok.

 

Na Štědrý den se Mouřenec otevře v 11 hodin. Během tzv. Štědré hodinky mohou lidé přicházet ke stromečku, koupit si malé vánoční dárky, získat Betlémské světlo, ochutnat cukroví nebo si zazpívat společně koledy. „Kostel už prozářil vánoční stromek a letos nově máme i velký vyřezávaný betlém, do kterého spolu s dětmi vložíme Jezulátko,“ říká Lukáš Milota ze spolku Přátelé Mouřence. Štědrá hodinka vyvrcholí ve 12 hodin vyzváněním zvonů. Lidé si budou moci koupit také malé těstovinové andílky. Výtěžek pomůže mobilnímu hospicu sv. Jiří v Tachově, který umožňuje umírajícím lidem trávit závěr života se svými blízkými.

 

 

Šumavský Annín bude mít poprvé svou vánoční mši!

 

Annín na Sušicku postupně obnovuje nebo zakládá tradice. Letos v únoru šumavskou vesnicí po letech opět prošel masopustní průvod, v červnu začala tamní sklárna opět po 70 letech tavit a foukat sklo a v létě annínské údolí pozvalo na historicky první Sklářskou anenskou pouť. Už tři roky se lidé schází ke společnému zpívání koled. Teď se v Anníně, který si letos připomněl 220 let své existence, bude poprvé konat i vánoční mše. A to na Štěpána 26. prosince od 13 hodin v hrobní kapli nad sklárnou.

 

 

„Chtěl bych, aby se v Anníně konala  klasická půlnoční. Letos to ještě nebude, ale jsem rád, že k tomu pomalými krůčky směřujeme a že se můžeme letos potkat alespoň na Štěpána,“ říká annínský rodák a organizátor řady akcí na Annínsku Lukáš Milota. Bohoslužbu v hrobce nad sklárnou bude sloužit P. Jenda Kulhánek. Mši doprovodí varhaník a na kytaru Lenka Němečková. Lidé si budou moci v běžně nepřístupné kapli zazpívat koledy.

 

 

Poté se mohou přesunout lesní cestou do kostela sv. Mořice na Mouřenec, kde ve 14 hodin začne vánoční pásmo s koledami. Vystoupí také mladá sušická zpěvačka Silvie Matičková. Lidé mohou také naposledy přinést drobné dárky, které dostanou senioři v domově důchodců v Sušici.

 

Na Štěpána 26.12. připravili Přátelé Mouřence komponované pásmo Mouřenecké Vánoce 2016. Bude věnované hlavně dětem a začíná ve 14 hodin. „Malí i velcí u nás mohou prožít Vánoce všemi smysly. Přivítáme sušickou vycházející pěveckou hvězdu Silvii Matičkovou, koledy zazpívá a zahraje na kytaru Lenka Němečková, v kostele bude vonět františek a svařák. Chybět nebudou příběhy nebo dětské dílny,“ láká pořadatel Lukáš Milota. Až do Štěpána mohou lidé přinášet do kostela malé praktické dárky, které dostanou senioři v domově důchodců v Sušici.

 

Také letos vyvrcholí program na Mouřenci půlnoční silvestrovskou mší. Začne v prvních minutách roku 2017 a při svíčkách ji bude sloužit P. Jenda Kulhánek.

-tz pm-

mourenec-stedra hodinka2016-24-12

 

mourenecke vanoce 2016

 

stepan na anninsku

 

silvestrovska mse 2016-17

 

{jcomments off}