Povinnosti pro všechny stejně

Povinnosti pro prodej dřeva platí v EU pro všechny stejně

dre vo

(Praha, 11. ledna 2017) Česká obchodní inspekce se mimo kontrol dodržování zákona o ochraně spotřebitele, zaměřuje i na kontroly dodržování nařízení, které prodávajícím fyzickým a právnickým osobám v ČR ukládá legislativa Evropské unie. Ta například zakazuje uvádění nezákonně vytěženého dřeva a výrobků z tohoto dřeva na trh EU a stanovuje v této oblasti hospodářským subjektům a obchodníkům další povinnosti. Prodej těchto produktů se stává v ČR stále více žádaným, jelikož někteří spotřebitelé pomalu přecházejí na zvýšený nákup palivového dřeva z důvodu ubývání možností samovýroby nebo samo těžby.

 

Na dodržování předpisů při obchodování s dřevem a dřevařskými výrobky se zaměřili inspektoři ČOI a uskutečnili v průběhu třech měsíců 94 kontrol. Ve 32 případech shledali porušení právních předpisů.

 

Česká obchodní inspekce provedla v období od 1. 8. do 31. 10. 2016 na celém území ČR kontrolní akci, která byla zaměřená na dodržování právních předpisů při prodeji štípaného palivového dřeva. Především se jednalo o dodržování povinností stanovených nařízením Evropského parlamentu a Rady Evropy č.995/2010, kterým se stanoví povinnosti hospodářských subjektů uvádějících na trh dřevo a dřevařské výrobky. Dále inspektoři kontrolovali dodržování zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele.

 

V rámci akce bylo provedeno celkem 94 kontrol. Porušení některých povinností, které prodávajícím ukládají právní předpisy, bylo zjištěno při 32 kontrolách. V některých případech bylo v rámci jedné kontroly shledáno i nedodržení více právních norem. Ve většině případů (44) se jednalo o porušení zákona o ochraně spotřebitele, kdy obchodníci nejvíce nedodržovali povinnost informovat o ceně výrobků nebo služeb. Dále pak neoznačili výrobky srozumitelnými a viditelnými informacemi, nedodrželi správnou hmotnost, míru nebo množství a použili klamavou obchodní praktiku. Pouze v jednom případě došlo k porušení výše uvedeného nařízení a s kontrolovanou osobou bude zahájeno správní řízení.

Za porušení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, bylo pravomocně uloženo 27 pokut v celkové hodnotě 85 000 korun.

-www.coi.cz-

{jcomments off}