Rozhovor: SIRKYSKON – “Svět kolem tebe”

SIRKYSKON

 

Oficiální videoklip, koncerty a výhledově nové album

 

 

sirkyskon tomas masek

foto: Tomáš Mašek

 

 

U příležitosti nedávného zveřejnění prvního oficiálního videoklipu sušické rockové kapely Sirkyskon, jsme se nemohli nezeptat na okolnosti jeho vzniku, současnou platformu jeho financování samotnými fanoušky, dění ve skupině a vůbec probrat se sedmi roky kapely, které v těchto dnech oslavila.

 

Na podzim minulého roku jste zveřejnili svůj debutový hraný videoklip „Svět kolem tebe“. Do jaké míry je dnes pro kapelu klip nezbytností? Může mít v současnosti větší váhu než například album?

Celý projekt, kterým jsme si díky klipu prošli, nám otevřel oči v tom, že v dnešní době se klipy opravdu stávají nezbytností, protože jeho úspěšnost a sledovanost se stávají poměrně důležitým měřítkem. A jestli může mít větší váhu než album? Pro mladé kapely, jako jsme my, nejspíše ano. Dnes, když si chtějí fanoušci pustit muziku, tak si nemusejí kupovat CD. Stačí odemknout mobil, zapnout YouTube, Spotify nebo iTunes a poslouchá, kdykoliv a kdekoliv. Zároveň s obřím množstvím hudby všude kolem stoupají i nároky posluchače na samotnou kvalitu a provedení nahrávky nebo klipu. Takže se opět vracím k YouTube, kde samotný nápad videa může zaručit ohromnou viralitu. Nahrávka se tedy může šířit podstatně snadněji a rychleji než album, a to už jen proto, že časová náročnost tvorby singlu s videoklipem a celé desky je dost rozdílná. Takže jednoduše řečeno, pomocí internetu můžeme dávat naším fanouškům něco nového častěji.

 

 

Na klip se složili vaši příznivci crowfundingovou kampaní, aktuálním relativně funkčním modelem financování. Zároveň je to jakýsi barometr sounáležitosti fanoušků s kapelou. Věřili jste od začátku, že se peníze podaří vybrat nebo vás v průběhu přepadaly pochybnosti?

Popravdě jsme se strachovali po celou dobu, jelikož ze začátku vybraná částka naskakovala hrozně pomalu. Když už začaly peníze přibývat rychleji, netrvalo to dlouho a opět se nárůst zpomalil. A takto stále dokola. Nakonec se nám, tedy našim fanouškům, podařilo překonat cílovou hranici a projekt se naplnil na 104%, což je úžasný a my si toho hrozně vážíme!

 

 

Kdo je podepsán pod scénářem, jak dlouho trvalo natáčení a kde probíhalo? Klip je na jednu stranu civilní, na druhou přirozeně upoutá svou překvapivě funkční technikou. Udělali byste po téhle zkušenosti dneska něco jinak nebo výsledek předčil i vaše očekávání?

Scénář je dílem Michala Dvořáčka (AdSound). Vlastně celý klip se z jejich dílny, za kameru se postavil Robert Marek Jr. a o techniku se staral Milan Dominikus. Natáčeli jsme celkem dva dny, první den se natáčel v sušickém Tradičním kloubu, den druhý probíhal na zámku Chudenice. Jelikož to bylo naše první natáčení, svěřili jsme se do rukou kluků a myslím, že to bylo správně. Jsou to profíci a odvedli svou práci na výbornou. My jsme s výsledkem více než spokojeni. Maximálně na příštím natáčení zavedeme mírnou prohibici…

 

 

Jaká je vaše meta, dojít na cestu třeba Chinaski?

Dostat se na metu Chinaski je hodně hodně dlouhá cesta. My se snažíme soustředit na aktuální možnosti a využít je co možná nejvíce. To, kam až nás posunou, to uvidíme časem. Samozřejmě doufáme, že co nejdále.

 

 

Přes 10 000 shlédnutí na youtube není malé číslo. Posunul vás klip někam ve smyslu konkrétní nabídky, která by bez něj nepřišla?

Zatím je poměrně brzo dělat závěry z jednoho čísla u prvního videoklipu. Ale určitě by bez klipu nepřišla možnost spolupráce se společností Tubrr, která nám pomáhá s existencí na portálech YouTube, Spotify a iTunes.

 

 

Co udrží původně gymnaziální kapelu zdánlivě bez větších ambicí tak dlouho při životě a posouvá po krůčcích pořád výš a výš? Jak zásadní roli má kapela ve vašem životě?

Sami si tuto otázku klademe. Samozřejmě si dělám srandu. Asi jsme si vždycky řekli, že musíme jít dál i přes úspěchy i neúspěchy, něco si z toho vzít a posunout se o krok vpřed. Občas to není jednoduché, ale překonání těch těžších situací nás utužuje. Pro nás všechny se kapela stala součástí života, už to není jen koníček pro vyplnění volného času. Je to něco, co našemu volnému času dává smysl.

 

 

Pro jakoukoliv kapelu jsou dneska zcela zásadní koncerty – kde vás uvidí fanoušci během jara a léta tohoto roku? Převáží letos mimoregionální akce nad sušickými? Velké festivaly nad klubovými koncerty?

Tento rok bychom se chtěli ještě hodně věnovat činnostem mimo pódium, takže chystáme další nahrávání a další klipy. Určitě hrát budeme, avšak koncertů nebude mnoho. Fanoušci nás uvidí převážně v Sušici a v Praze, a to v klubech nebo na venkovních koncertech.

 

 

Kdy lze očekávat vaše nové album? Do jaké míry hrají roli hudební nosiče v případě vaší kapely?

Nové album je běh na dlouho trať. Říkáme si, že na počet rozdělaných písní už materiál na novou desku máme. Jen je potřeba všechny nápady řádně promyslet a dodělat do konce. Určitě chceme na nové desce opět spolupracovat s producentem Ondrou Škochem, který nám pomáhal i při posledním nahrávání jak singlu pro videoklip, tak i druhé písně, ke které video připravujeme a chystáme se ho v blízké době vypustit do světa.
V dnešní době, kdy je hudba dostupná přes internet kdykoliv, kdekoliv a prakticky na čemkoliv, nehrají hudební nosiče velkou roli. Ale musíme říct, že je to hrozně super pocit držet v ruce tu krabičku s CD a vědět, že to je vaše práce!

 

 

Existuje dnes v Sušici nějaká rocková scéna v tom smyslu, že by se kapely vzájemně podporovaly, anebo jede každá tvrdě sama za sebe?

Netvrdil bych, že jede každá tvrdě za sebe, ale ani zde neprobíhá žádná velká vzájemná spolupráce. Pokud se na to podíváme v rámci okresu nebo kraje, tak se zaručeně najdou kapely, se kterými rádi spolupracujeme a se kterými rádi pořádáme koncerty. Tímhle zdravíme alkoholiky z Head Down.

 

 

Proč budou lidi pořád poslouchat rockovou muziku a do kdy u toho chcete být?

Protože jí mají přece rádi! A budeme u toho, dokud nás u toho naši fanoušci budou držet!

– FBB –


 

{jcomments off}