Veronika reprezentovala na mistrovství světa

Veronika Bucifalová  reprezentovala na mistrovství světa

hokej-bucifalova-msu18-2017-02 denik-630
Sušice – Šesté místo vybojovaly české hokejistky na MS U18, které se letos konalo v Přerově a ve Zlíně a vyvrcholilo v sobotu finálovým vítězstvím USA nad Kanadou 3:1. Jednou z opor českého týmu byla i 17letá Veronika Bucifalová  ze Sušice, hrající v současné době v Kanadě za Ontario Hockey Academy.

„Naším cílem před mistrovstvím světa bylo vybojovat bronzové medaile. Nakonec se nám nepodařilo ani obhájit 5. místo z loňského roku, když jsme v duelu o toto umístění podlehly Finkám. Bylo to pro nás zklamání, na druhou stranu být šesté na světě určitě není ostuda,” okomentovala výsledek českého týmu Veronika.
Svoji suverenitu v ženském hokeji v kterékoliv kategorii potvrdily zámořské celky, nejlepším evropským celkem byly třetí Rusky, přemožitelky českého výběru ve čtvrtfinále. „Kanada a USA jsou země hokeje, je tam strašně moc holek, které hrají hokej, a mají tam tak z čeho vybírat. Více se tam také o hráčky starají. U nás pořád ještě převládá názor, že patříme k plotně. Ale myslím, že se ženský hokej v České republice pomalu posouvá výš a výš,” vysvětlila dominanci zámořských hokejistek Sušičanka a přidala i svůj pohled, proč Češky zůstaly na šampionátu za svým očekáváním: „Hodne jsme se trápily v koncovce. Nemohly jsme dát gól, jako kdyby nám někdo začaroval hokejky. Ani mně to tam nespadlo, přitom šance byly. Někdy nás psychicky srážely i výroky rozhodčích, ale na to bych naše výsledky svádět nechtěla. Taky je problém v tom, že nemáme čas na sehrání. Během roku se kompletní tým nesejde a konečná nominace byla známa až v prosinci. Jiné týmy trénovaly dlouho před šampionátem.”

ZÁMOŘSKÉ STUDIUM

Kromě hraní hokeje mladá hokejistka v Kanadě také studuje na střední škole. Do České republiky se proto tak často nedostává. „Doma jsem byla teď na Vánoce, a to jen díky šampionátu, znovu přijedu až na letní prázdniny. Na mistrovství jsem se proto hodně těšila, je to příjemné, hrát v domácím prostředí. V Přerově byli skvělí fanoušci a hrát před domácím publikem byla výzva. Navíc to bylo moje poslední mistrovství světa U18,” byla Veronika ráda, že se světový turnaj po minulých ročnících v USA a Kanadě konal v ČR.V Kanadě je Bucifalová spokojená, a tak i nejbližší budoucnost spojuje se zámořím. „Hokej v zámoří je úplně jiné kafe, než u nás. Je rychlejší, silovější, hezčí na pohled, není už to taková ta plácaná. S Ontariem máme v této sezoně skvělé výsledky a také ve škole se mi daří. Jsem v maturitním ročníku, takže to není žádná sranda skloubit školu a hokej. Hlavní je teď pro mě odmaturovat a dostat se na nějakou dobrou univerzitu. Tu si budu vybírat podle toho, co bych chtěla studovat. Svou roli budou hrát i finance. Studium v zahraničí je hodně drahé. Snažím se o získání stipendia. Na univerzitě bych ráda hrála nejvyšší univerzitní ligu v USA,” představila svoje plány sušická hokejistka.

DEBUT V JEDENÁCTI

Bucifalová je stabilní oporou české juniorské reprezentace, letošní mistrovství bylo už její třetí v této věkové kategorii. Předtím byla stabilním článkem reprezentačního výběru U15, ale na svém kontě už má starty i v ženské reprezentaci. V roce 2015 vyhrála s českou ženskou reprezentací mistrovství světa divize 1 ve Francii.S hokejem začínala Bucifalová v rodné Sušici, od 4. třídy až do dorostu pak pokračovala ve Strakonicích. V dorostenecké kategorii přešla do Příbrami, kde hrála ligu mladšího dorostu. Všechny tyto týmy byly chlapecké. Do ženské ligy poprvé nakoukla v dresu HC Plzeň.„Myslím, že mi bylo teprve 11 let, když mě poprvé pozval trenér HC Plzeň k ženskému zápasu. Mělo to být jen na lavičku, abych se rozkoukala. Ostatní rodiče se mu smáli, že tam tahá mateřskou školku. Bylo to tenkrát proti docela silnému Litvínovu. Já se docela těšila, mamka měla strach, ale nechala se nakonec přemluvit. Myslím, že když viděla, že mě trenér nakonec poslal na led, byla asi hodně nervózní. Tenkrát jsem neměla ani 150 cm a ty holky už byly dospělé a strašně veliké. Ale já měla tenkrát neskutečné štěstí, holky založily akci a já dala gól. První zápas a mateřská školka dala gól, bylo to neskutečné,” zavzpomínala Bucifalová na svůj první zápas mezi ženami.V plzeňském ženském týmu vydržela do svých 15 let, kdy přestoupila do Berouna, kde byla půl roku, aby sezonu dohrála ve Slavii Praha, se kterou získala titul mistryně ČR. „V ligových soutěžích to byl zatím můj největší úspěch, ale hodně si cením i vítězství v kanadském bodování v mladších žácích, kdy jsem hrála ve Strakonicích chlapeckou ligu,” uzavřela povídání česká reprezentantka.

Autor: Tomáš Kanta
Zdroj:
http://klatovsky.denik.cz/hokej_region/susicanka-reprezentovala-na-mistrovstvi-sveta-20170117.html

Zdroj: Klatovský deník 

 

{jcomments off}

 

 


Zdroj: http://klatovsky.denik.cz/hokej_region/susicanka-reprezentovala-na-mistrovstvi-sveta-20170117.html