Silný mráz až do poloviny přístího týdne

mrazČHMÚ vydalo výstražnou informaci, která je v platnosti až do poloviny příštího týdne:

 

“Večer a v noci na pátek (20.1.) a na sobotu (21.1.) budou v místech se zmenšenou oblačností teploty klesat na -12 až -17 °C, ojediněle až k hodnotám kolem -20 °C.

Předpokládáme, že silné mrazy budou přetrvávat v ČR minimálně do poloviny přístího týdne. Výstrahu budeme v sobotu (21. 1.) podle aktuálních předpovědních materiálů upřesňovat.

 

Z důvodu silných mrazů doporučujeme:

Chránit se přiměřeně teplým oblečením (ve více vrstvách), teplou obuví, rukavicemi a pokrývkou hlavy. Omezit pobyt venku pro malé děti, nemocné a staré lidi.

Proti prochladnutí pomáhá tělesný pohyb, teplý nápoj a jídlo. Nedoporučuje se konzumovat alkohol, který rozšiřuje cévy a tím dochází k vyšším tepelným ztrátám, i když máme pocit tepla.

Může dojít ke škodám v průmyslu, energetice, k problémům při přepravě materiálu, zásobování apod. Preventivní opatření závisí na konkrétních podmínkách.”

 

Noc na pátek  20. 1.

pro Plzeňský kraj:

V noci na pátek mohou nejnižší teploty dosahovat  -14 až -18 °C, v místech s nízkou oblačností kolem -10 °C. Na hřebenech hor -8 až -11 °C, v horských údolích Šumavy při zmenšené oblačnosti ojediněle až kolem -30 °C. Slabý proměnlivý vítr do 3 m/s nebo klidno.

 

pro Jihočeský kraj:

Zpočátku skoro jasno na většině území, postupně místy zataženo nízkou oblačností nebo mrznoucí mlhy. Na horách jasno. Nejnižší noční teploty -13 až -16 °C, v horských údolích až kolem -25 °C. Slabý proměnlivý vítr do 3 m/s nebo klid.

 

 

(zdroj: portal.chmi.cz)

 

 

***

AKTUÁLNÍ POČASÍ NA ŠUMAVĚ MŮŽETE SLEDOVAT

PROSTŘEDNICTVÍM WEBKAMER SUMAVA.EU:

 

a na  pocasi.sumava.eu   banner pocasi

 

 

 

ŠUMAVA ONLINE 24 HODIN DENNĚ

 

 

 

kamery

 

{jcomments off}