kasperska30

Kašperská 30 přilákala téměř 600 závodníků

(PR) Největší domácí seriál běhů na lyžích ČEZ SkiTour pokračoval v sobotu a neděli 21.-22. ledna svým druhým závodem na Šumavě. Kašperská 30 přilákala na závody klasickou i volnou technikou téměř 600 stovek závodníků. Obou závodů se zúčastnil i triatlonista a olympionik z LOH 2012 v Londýně Jan Čelůstka.

 

kasperska30

 

Kašperskou 30 volně ovládli Mánek a Kocumová

 

Slunečné počasí, teploty těsně pod bodem mrazu a půl metru sněhu přivítalo běžkaře na Šumavě. Kašperská 30 je druhou zastávkou seriálu ČEZ SkiTour, kde se v sobotu závodilo na 30 kilometrů volnou technikou. Mezi muži byl nejrychlejší Jirka Mánek. Mezi ženami zvítězila Zuzana Kocumová.

 

„Byl to můj nejdelší závod v životě. Ze začátku jsem si dával pozor, ale posledních 10 kilometrů už jsem na nikoho nečekal“ řekl k závodu vítězný Jirka Mánek. „Je to mé první vítězství, navíc na domácí trase,“ radoval se vítěz, reprezentující Fisher Ski klub Šumava Vimperk. Druhý skončil Jan Mašek a třetí Petr Koudelka.

 

Mánek byl v konkurenci, která se na Churáňov sjela, překvapivým vítězem. Do cíle dorazila dříve šestice jiných závodníků, kteří si však po vlastní chybě zkrátili trať o 3 kilometry. Pořadatelé se tyto závodníky rozhodli namísto diskvalifikace penalizovat trestem přičtení 30 minut k absolvovanému času, aby nepřišli o možnost bodovat ve Velké SkiTour za víkendové závody. Za Kašperskou 30 je totiž nutné pro body do Velké SkiTour absolvovat sobotní volný a nedělní klasický závod na 30 km.

 

„Jelo se mi skvěle, měla jsem výborné lyže. Byla jsem překvapená jak krásná trať zde na Šumavě je,“ popisovala vítězka závodu Zuzana Kocumová ze Silvini Madshus teamu. O dvě minuty později dojela do cíle Kateřina Mondlová reprezentující Fisher Ski klub Šumava Vimperk. Pro třetí místo si doběhla Kamila Bořutová.

 

Součástí sobotního programu byla i Mini Kašperská 30. Po rozcvičce pod taktovkou Martina Koukala v Hervis Nordic fun parku děti závodily na tratích od 500 metrů do 2,5 kilometrů.  „Vítězství bylo snadné. Byl to dobrý závod“ radovala se z vítězství Jana Randáková v nejmladší kategorii Mini Kašperské.

 

kasperska30 deti

 

Fotogalerii k sobotnímu závodu najdete na facebookové stránce SkiTour (foto: Vojtěch Podstavek) >>>ZDE<<<

 

VIDEO  ze závodu najdete pod TÍMTO ODKAZEM

 

 

***

Kocumová a Pšenička zvítězili na Kašperské 30 klasicky

 

Kašperská 30 si pro bez mála šest stovek závodníků přichystala náročné trasy Národním parkem Šumava. Nedělní klasickou třicítku ovládli Jakub Pšenička a druhé vítězství si během víkendové Kašperské 30 připsala Zuzana Kocumová.

 

 

„Včera se mi závod nepovedl, zvolil jsme špatnou mázu, a pak jsem zabloudil, takže jsem za dnešní vítězství opravdu rád,“ řekl k závodu vítězný Jakub Pšenička. „Tratě byly dnes dobře upraveny, zvolil jsem lepší lyže i parafín, takže spokojenost,“ dodal vítěz závodu. Druhý doběhl Radek Šretr a třetí Daniel Máka.

 

 

Další vítězství si v neděli připsala Zuzana Kocumová, která opanovala i sobotní závod volnou technikou. V sobotu se nevyhnula pádu, při kterém si poranila palec a nedělí závod tak absolvovala se značným handikapem. „Po sobotním pádu jsem se obávala, zda vůbec nastoupím, ale při závodě člověk přemýšlí a cítí se jinak,“ řekla vítězka závodu Zuzana Kocumová. “Užívala jsem si ty krásné táhlé šumavské kopce, jsou tady moc hezké lyžařské tratě,” pochvalovala si Zuzana. Druhá skončila Kamila Bořutová a třetí Lenka Zelenková.

 

 

Na zkrácené desetikilometrové trase byli nejrychlejší Ondřej Holoubek a Kateřina Mondlová z Fisher Ski klubu Šumava Vimperk.

 

 

Dalším závodem seriálu SkiTour je Karlovská 50, která se pojede již příští týden 27. – 28. ledna 2017 ve Velkých Karlovicích. V pátek jsou na programu dětské závody. V sobotu se pak pojede 10, 25 a 50 kilometrů klasicky. On-line registrace jsou možné na webu ski-tour.cz do středy 25. ledna.

 

 

 

Fotogalerii k nedělnímu závodu najdete na facebookové stránce SkiTour (foto: Vojtěch Podstavek) >>>ZDE<<<

 

 

 

Kompletní výsledky hledejte >>>ZDE<<<

 

 

***

 

 

Olympionik Čelůstka: Kašperská 30 mě nadchla ještě více než Jizerská 50

celustka

 

Triatlonista a olympionik z LOH v Londýně 2012 Jan Čelůstka si o víkendu v rámci triatlonové přípravy střihnul oba třicetikilometrové závody Kašperské 30. Jak se mu na Šumavě dařilo a jak se těší na domácí závod Karlovskou 50, která ho čeká již příští týden?

 

Honzo, jak se vám dnes jel dnešní Kašperská 30 klasicky?
 
Dneska jsem se opravdu nadřel, nechci to svádět na lyže, ale úplně se mi nepodařilo trefit mázu. V kopcích jsem se trápil a ve sjezdu si vůbec neodpočinul. Navíc se nastřádala únava po včerejším závodě, takže to bylo dnes opravdu náročné.
 
Jak se vám líbilo na Šumavě?
 
Tratě jsou tu moc hezké, jen dlouhé přejezdy přes louky bych příště raději vynechal. Místní hory jsou opravdu nádherné, trasy jsou členité. Kašperská 30 se mi líbila snad ještě víc než Jizerská 50. Celkově se mi tu moc líbilo.
 
Jak se těšíte na Karlovskou 50, kde vás čeká ještě o 20 kilometrů delší nálož?
Po včerejším vydařeném závodě volnou technikou jsem se těšil hodně, ale po dnešní promazané klasice se těším už o trochu míň. Karlovská 50 je hlavně o soupaži, takže doufám, že to bude s vosky lepší. Je to domácí závod, takže se těším.
 
Jako triatlonista jste zvyklý trénovat i třikrát denně, čeká vás dnes ještě nějaká tréninková fáze?
 
Večer se jen lehce vyjedu na cyklistickém trenažéru a zítra v 5:50 ráno skáču do bazénu.
 
 
Dostanete se na běžky i během týdne nebo jen příležitostě na závodech?
 
Během týdne mám čistě triatlonový program, ale o víkendech vyrážím na běžky. Byl jsem několikrát v Bedřichově i na domácích tratích Karlovské 50. Snažím se užít si té zimy, která letos je.
 
 
Jak zapadá běžecké lyžování do tréninku triatlonisty?
 
To je velice individuální. Mně to vyhovuje a snažím se běžky zařadit co nejvíce. Při skatu zapojujete stejné svaly jako na kole a klasika naopak pomáhá běhu. Je to vytrvalostní sport, takže mně to sedí.
 
-pb-

{jcomments off}