Plzeňsko trápí polétavý prach – smogová situace

smog

 

Smogová situace v Plzeňském kraji zřejmě potrvá celý týden

 

 

Vysoké koncentrace troposférického ozonu jsou důvodem, proč byla v Plzeňském kraji ve čtvrtek vyhlášena do odvolání smogová situace. Lidé s chronickými dýchacími potížemi, starší občané a malé děti by se tak měli zdržet při pobytu venku v odpoledních hodinách zvýšené fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. U dospělých osob bez zdravotních potíží nejsou nutná žádná omezení.

 

Podrobné aktuální informace o kvalitě ovzduší jsou k dispozici na internetových stránkách Českého hydrometeorologického ústavu www.chmi.cz v záložce Ovzduší.

obrázek149

 

“V ovzduší je dál vysoká koncentrace polétavého prachu,” řekl Pavel Kopeček z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.Smogová situace je vyhlašována, pokud aspoň na polovině stanic překročil dvanáctihodinový průměr hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na 24 hodin není předpokládán jeho pokles.
 
“Částice PM10 (polétavý prach) jsou na polovině stanic přes 100 mikrogramů, tedy v Plzni-Slovanech a v Plzni na Doubravce, kde je to aktuálně 148, respektive 118 mikrogramů. Plzeň-Lochotín a střed města jsou ještě pod tím, ale trend je stoupající,” uvedl Kopeček.Smogová situace je vyhlašována pro celý kraj, i když hlavní měřicí stanice jsou vesměs v Plzni.
 
 
“Vyhlídky na zlepšení momentálně nejsou,” řekl meteorolog. Pokud by koncentrace překročila nejméně na dvou stanicích 150 mikrogramů, vyhlásili by meteorologové stupeň regulace, kdy musí některé průmyslové podniky omezit nejprašnější provozy.Smogová situace je dána tlakovou výší, jež v regionu způsobuje mohutnou teplotní inverzi, která brání rozptylu všech částic, nejen škodlivých. “Během dneška se inverze trochu naruší, ale v příštích dnech se opět obnoví,” řekl Kopeček.
 
Meteorologové doporučují kvůli smogu omezit pobyt venku a zdržet se fyzické námahy.
Doporučení platí zejména pro lidi s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidi a malé děti.
 
Lidé by měli co nejvíce omezit jízdu auty se spalovacími motory a přednostně používat veřejnou dopravu.

Zdroj: chmi, denik.cz, autor: ČTK

{jcomments off}
Zdroj: http://tachovsky.denik.cz/z-regionu/v-plzenskem-kraji-trva-smogova-situace-asi-bude-cely-tyden-20170123.html