Auditoři byli v sušické nemocnici spokojení

Auditoři ocenili pokrok, který udělala Nemocnice v Sušici

Odborní inspektoři z České společnosti pro akreditaci ve zdravotnictví navštívili Nemocnici v Sušici a kladně zhodnotili zlepšení, ke kterému došlo od úvodní akreditace v roce 2013.

Velký pokrok v oblasti řízení kvality, systematický přístup k zajištění bezpečí a provádění interních auditů, kontinuální sběr dat indikátorů kvality a jejich analýza a v neposlední řadě také spokojení a informovaní pacienti.

To je jen část ze závěrů, které uvedly do svého hodnocení odborní inspektoři z České společnosti pro akreditaci ve zdravotnictví, kteří na přelomu roku 2016 a 2017 navštívili Nemocnici v Sušici. Auditoři kladně zhodnotili především zlepšení, ke kterému došlo od úvodní akreditace v roce 2013.

Kladně hodnotíme také zavedení řízené dokumentace a její aktualizace. Důležité je také provádění interních auditů a jejich hodnocení. Na kvalitní úrovni je nyní také sledování nežádoucích událostí a dalších indikátorů kvality a jejich analýza, či snaha zavádět nápravná a preventivní opatření. Vedení nemocnice neopomíjí ani školení zaměstnanců v této oblasti,“ vyjmenovala Renata Podstatová z České společnosti pro akreditaci ve zdravotnictví.

Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví dostala oprávnění k provádění hodnocení kvality a bezpečí lůžkové zdravotní péče od Ministerstva zdravotnictví ČR. Takových společností je v České republice asi šest, pouze dvě ale aktivně fungují. Prvotním posláním společnosti je kontinuální zvyšování kvality a bezpečí zdravotní péče pomocí zavedení systému řízení kvality a bezpečí zdravotní péče.

V Sušické nemocnici inspektoři také ve srovnání s rokem 2013 ocenili velký pokrok v oblasti řízení kvality a bezpečí.

Předchozí zpomalení kontinuální práce, bylo podle názoru hodnotitelů způsobeno hlavně nejistotami týkajícími se dalšího majitele, častými změnami managementu a také personálními problémy, kterými nemocnice trpěla.

Nemocnice je personálně stabilizovaná, což je zásadní věc. V režii personální náměstkyně přišlo mnoho nových pracovníků, stabilizace je nejpatrnější na pozici zdravotních sester, kterých je jak známo všude nedostatek,“ uvedl ředitel nemocnice v Sušici Martin Straka, který je ve funkci od prosince loňského roku.

Nový majitel je v našem zdravotnickém trhu dostatečně etablovaný a silný hráč, který bude nemocnici dále rozvíjet. Nejvíce nás trápí ekonomika, kvůli které musíme nyní provádět některé nepříjemné a nepopulární úkony. Jednáme se zdravotními pojišťovnami i na Krajském úřadu Plzeňského kraje o dalších plánech a nových projektech, které by nám měly pomoci situaci stabilizovat i v úrovni ekonomické. Toho času máme ve srovnání s okolními nemocnicemi minimální finanční podporu zvenčí,“ uvedl Martin Straka. Společnost Nemos převzala nemocnici v Sušici v říjnu roku 2015. Od té doby sem investovala mnoho milionů korun na přístroje i nárůst mezd, cílem je, aby nemocnice byla konkurenceschopná.  

Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví také v Sušici ocenila to, že je zde samozřejmostí zavedení platné legislativy například v oblasti řízení kvality, péče o pacienty i zaměstnance, v oblasti bezpečnosti práce, zdravotnické techniky či měřidel.

Jsme rádi, že si nemocnice také začala stanovovat indikátory kvality, pravidelně je hodnotí, pravidelně zavádí nápravná a preventivní opatření a seznamuje s nimi zaměstnance,“ dodala Podstatová. „Podle nás nebyly normy dříve vypracovány dle potřebných požadavků, často nebyly zpracovány podle aktuální legislativy a pravidelně aktualizovány,“ doplnila Podstatová.

Klíčovým zjištěním při hodnocení České společnosti pro akreditaci ve zdravotnictví byli spokojení a informovaní pacienti, kteří byli inspektory náhodně vybráni.

Podle získaných informací jsou klienti se vším spokojeni, lékaři a sestry se jim věnují, mají dostatek informací ohledně svého zdravotního stavu a jídlo jim chutná,“ uvedla Podstatová.

-pp, tz nemos-

——————

Nemocnice Sušice je zdravotnické zařízení, které je od 1. 11. 2015 řízeno a spravováno společností NEMOS SOKOLOV s.r.o. Založení nemocnice v Sušici bylo zapříčiněno rozvojem průmyslu i nárůstem obyvatelstva v Sušici na sklonku 19. století. V roce 1898 tak byla na okraji města dostavena a slavnostně otevřena C. k. veřejná okresní nemocnice Františka Josefa I.