Soudce potrestal sušické strážníky

Soud potrestal sušické strážníky za zásah proti opilé ženě

Klatovsko – Obecně prospěšnými pracemi potrestal v úterý klatovský soud sušické městské strážníky Bohumila Daňka (48 let) a Zdeňka Chudého (43 let) za zneužití pravomoci úřední osoby.

 

Toho se měli dopustit tím, že za město odvezli spoutanou ženu, která je vulgárně urážela, a vysadili ji tam. Verdikt není pravomocný, ale pokud by byl, znamenalo by to pro oba muže konec u městské policie.

 

Incident se odehrál již v prosinci 2014. Oba strážníci tehdy přijeli na nábřeží Karla Houry v Sušici prověřit muže podezřelé z krádeže. Zaparkovali u herna baru Magic club a kontrolovali jim doklady. Z okna baru se vyklonila Hana K. a vulgárně jim nadávala. Na závěr ukázala vztyčený prostředníček. Strážníci ji za asistence státní policie vyvedli ven, spoutali jí ruce za zády a naložili ji do auta. Hanu K. odvezli nejprve na služebnu a poté na vyšetření do nemocnice, neboť ji chtěli převézt do protialkoholní záchytné stanice. Jenže pak zjistili, že nejbližší volné místo je v Praze.

Žena tvrdí, že ji poté odvezli za město na tzv. Páteček, kde ji zanechali osudu. Navíc jí prý při zákroku vážně zranili ruku. „Měla jsem vyhozený loket a musela jsem absolvovat operaci,” prohlásila Hana K., která přiznala, že byla opilá a strážníkům nadávala.

Chudý s Daňkem ale odmítli, že by ji vezli na Páteček i že by jí jakkoli ublížili. Tvrdí, že ji odvezli domů a trvají na tom, že zákon neporušili. „Jsem nevinný,” uvedl Daněk. „Já také. Kdyby se situace opakovala, jednal bych stejně,” souhlasil Chudý. Jejich obhájce uvedl, že oba strážníci postupovali správně a žádal zproštění žaloby. Naopak státní zástupkyně řekla, že oba obžalovaní jednali od začátku protiprávně a žádala pro ně dvouletý zákaz výkonu služby.

Soudce Jaromír Veselý nevyhověl ani jedné straně. Strážníky uznal vinnými a shodně jim uložil trest 100 hodin obecně prospěšných prací. Uvedl mimo jiné, že obžalovaní proti Haně K. zasáhli důvodně, i ji důvodně spoutali, na Páteček už ji ale odvezli protiprávně. Verdikt není pravomocný.
Zdroj: http://klatovsky.denik.cz/zlociny-a-soudy/soud-potrestal-susicke-strazniky-za-zasah-proti-opile-zene-20170131.html

 

Zdroj: klatovsky.denik.cz, Autor: Milan Kilián