Kapucíni pomáhají v nemocnici již 10 let

 

 

 

Již 10 let pomáhají kapucínští mniši při bohoslužbě přímo v Nemocnici Sušice

 

kapucini 2

 

 

V Nemocnici Sušice již téměř 10 let kapucínští mniši celebrují bohoslužby pro nemocné. Nemocniční kaple svaté Anežky byla založena před 15 lety. V současných třeskutých mrazech je navštěvuje více věřících, kteří nechtějí při mši mrznout v kostele.

Již deset pomáhají nemocným, léčících se v sušické nemocnici mše, které tu celebrují kapucínští mniši zde zdejšího kláštera. Před 15 lety byla přímo v nemocnici zřízená kaple sv. Anežky, kde se bohoslužby konají. Nemocní tu hledají duchovní útěchu. Sestry nebo příbuzní sem vozí i klienty na invalidním vozíku. Klienty, kteří nemohou chodit, navštíví mniši přímo u lůžka. Nemocniční kapli dává v současných velkých mrazech přednost více věřících.

Bohoslužby, které se konají každý týden ve středu od 13 hodin, celebruje kapucínský bratr Kryštof nebo Jan. V případě potřeby a na základě domluvy mohou mniši nemocnici navštívit i v jiný čas. „Lidé se často připravují na operaci nebo jsou v rekonvalescenci, při tom hledají oporu. Jsou v nejistotě, někdy neví, jaká bude jejich lékařská diagnóza. Právě přitom jim pomáhá tato rozmluva s Bohem,“ uvedl bratr Kryštof, který mše celebruje od roku 2015. Cestu do kaple podle jeho slov najdou jak věřící, tak i ti, kteří ke křesťanské víře a liturgii mají kladný vztah. „Většinou jsou to lidé, kteří do kostela chodí i za normálních okolností, ale jsou zde i věřící, kteří na návštěvu kostela neměli 50 let čas,“ uvedl bratr Kryštof.

 

Mniši nedávno uvažovali o změně času konání, ten současný se jim nezdál příliš dobrý. „Je to po obědě, v době všeobecné únavy. Nakonec jsme ale uznali, že je léty prověřený, následuje po všech léčebných procedurách, a tak ho měnit nebudeme,“ uvedl bratr Kryštof. I on samotný nachází při své misi v nemocnici poučení a impulsy do další práce. „Jsou to takové každodenní zázraky, které na zdejším pokoji potkáváme. Učím se od zdejších klientů trpělivosti, snášenlivosti a také snaze nést si svůj leckdy nelehký úděl či osud zde na světě,“ vysvětlil bratr Kryštof s tím, že občas se stane, že je lidé odmítnou s odůvodněním, že na kněze mají ještě dost času.

 

Zázrakem je také to, jak si lidé, kteří trpí, mohou být navzájem oporou a mohou tu najít nový pohled na život,“ dodal. Bohoslužby se účastní běžně tak 6 až 8 lidí. Na tu poslední ale přišlo 13 věřících. Důvod je jasný – velká zima, která v posledních týdnech venku panuje. Lidé nechtějí mrznout v kostele, ale přitom jim není příjemné vynechat svou křesťanskou povinnost. „V tuto roční dobu mi je časně ráno v kostele zima. Vím, že se konají bohoslužby v nemocnici, proto jsem přišla sem,“ uvedla Hana Bláhová ze Sušice.

 

Podle ředitele sušické nemocnice Martina Straky dělají kapucínští bratři v nemocnici často podobně prospěšnou práci jako zdejší lékaři. „Pro naše klienty představují úlevu a pomoc v nejtěžších obdobích svého života. Doufáme, že naše spolupráce bude pokračovat,“ uvedl ředitel Straka.

 

Klášter Kapucínů byl v Sušici postavený v polovině 17.století, od té doby v něm, s výjimkou doby totality, žije aktivní komunita mnichů. Péče o nemocné patří k jedné složce života kapucínských bratrů, kteří jsou zde momentálně tři. Bratr Kryštof je v řádu od roku 1996.

-tz nemos-

 

{jcomments off}