První brusle byly kostěné!

Je to možná neuvěřitelné, ale je to tak. Historicky první nalezené brusle (dopravní prostředek poháněný lidskou silou) byly kostěné – alespoň tak to tvrdí někter zdroje, do nichž jsme sáhli pro zajímavosti o prvních bruslích…

 

Nálezy prvních kostěných bruslí se datují v tisících let před naším letopočtem. Nejstarší kovové brusle pocházející z přelomu letopočtu byly nalezeny v Maďarsku u Balatonu, ale více se rozšířily od 14. století v Nizozemí a Skandinávii. Brusle se k botám připevňovaly za pomoci řemínků. Díky pozdějšímu přechodu na ostření na dva břity se žlábkem mezi nimi se uživatelé mohli zbavit hůlek, které do té doby sloužily k odpichu. Bushnell sestrojil ve Philadelphii v roce 1848 celokovové brusle, které se k botám připevňovaly ze stran šroubovacími svěrkami na kličku. Odtud již byl jenom krok k bruslím, které byly přímo připevněny na boty (šrouby, nýty).

zdroj: https://cs.wikipedia.org


brusle histor


 

Jednou z nejstarších bruslí na světě je pravděpodobně kostěná brusle pocházející z Veselí u Trnavy, jejíž stáří odhadl britský archeolog V.G.Childe na 5000 let. Další unikáty bruslí starých asi 4000 let byly nalezeny v okolí antického Říma a se stejným typem se setkali archeologové i v severských zemích. Stejně starý unikát kostěné brusle mají také v bernském muzeu ve Švýcarsku.

U nás se objevily kostěné brusle v období prvních Přemyslovců a svědčí o tom archeologické nálezy na Levém Hradci u Prahy, další pochází z míst paláce českých královen v Hradci Králové nebo při výkopech v Chrudimi. Až do roku 1858 se nevědělo, k čemu by tyto podivné nástroje, jejichž nálezy byly u nás dosti časté, mohly vlastně sloužit. Věhlasný český archeolog Erazim Vocel se začal o tyto nálezy zajímat a pátrat po jejich praktickém využití. Teprve po porovnání s podobnými předměty objevenými ve Skandinávii zjistil, že se jedná o kostěné brusle, švédsky nazývané “slagor”, sloužící ke klouzání po ledě.

zdroj: http://www.dama.cz, www.ihned.cz

——

A teď už do současnosti – jistě by bylo přinejmenším zábavné  sejít se naledové ploše v historických  bruslích či jejich replikách, ale přece jen nyní dejmě přednost těm současným modelům.

Vzhůru na jiskřivou plochu!

ice-skates-1082514 640

brusleni unor

-red-

{jcomments off}