mesic

10. 2. – polostínové zatmění Měsíce

mesic

 

Polostínové zatmění Měsíce 10. února 2017

 

Toto takřka víkendové zatmění (nastane z pátka na sobotu) budeme pozorovat očima, a to navíc za velmi dobrých podmínek.

Měsíc se při maximální fázi úkazu přiblíží k plnému zemskému stínu na 0,02°, což už je považované za nejistotu hranice plného stínu v rámci jeho neostrosti při velmi zvýšené sluneční aktivitě.

Mohlo by tak být dokonce procentuálně extrémě malým částečným zatměním. Toto maximální a takřka kontaktní přiblížení nastane v 1 hodinu 44 minut (v sobotu ráno) a Měsíc při něm bude 47° vysoko nad obzorem v souhvězdí Lva (asi 7° západně od jasné hvězdy Regulus).

Potemnělý bude horní okraj Měsíce (potemnění bude očima pozorovatelné již asi 25 minut před maximální fází a ještě 25 minut po ní). Na obloze najdeme krom Měsíce ještě planetu Jupiter v souhvězdí Panny asi 25° nad obzorem nedaleko hvězdy Spica.

 

mesic simulace

 

 

2017 02 11 zat mesice obloha popis male

Souhvězdí a objekty nacházející se na obloze během znázorněné fáze polostínového zatmění. Vyobrazená obloha odpovídá tomu, co byste viděli nad obzorem ve střední Evropě, tj. na souřadnicích 50° severní šířky a 15° západní délky, a to za ideálních podmínek (bezoblačná obloha, minimální světelné znečištění).

 

 

Průběh zatmění v České republice

Začátek polostínové fáze * 23 hod 34 min SEČ
Maximální fáze zatmění 01 hod 44 min SEČ
Konec polostínové fáze * 03 hod 53 min SEČ
* Tato fáze není očima pozorovatelná.

 

Zdroj: www.astro.cz

 

{jcomments off}