Pozor na nebezpečnou plyšovou hračku!

 hracka1  hracka2

hracka3

 

 

 

Dětské hračky podléhají přísným technickým normám, které mají chránit především zdraví a bezpečnost dítěte. Česká obchodní inspekce pravidelně monitoruje distribuci a prodej dětských hraček a zjistila, že v nabídce se nachází hračka „plyšový pes na baterie,“ která představuje pro děti zdravotní riziko.

 

Jedná se o plyšového pejska s měkkou výplní. Uvnitř je umístěn bateriový strojek a po zapnutí vydává zvuk. Hračka je bez obalu. Pouze na krytu schránky na baterie je plast opatřen textem „Made in China.“ V hračce je všita textilní visačka s varování uvedeným pouze v angličtině, že je hračka nevhodná pro děti do tří let z důvodu nebezpečí udušení, protože obsahuje malé části. Nelze tedy vyloučit, že při běžném a obvyklém způsobu používání hračky dojde k uvolnění malých částí či vlákenného materiálu, které může dítě spolknout či vdechnout.

 

Česká obchodní inspekce při laboratorních testech zjistila, že hračka nevyhověla bezpečnostním požadavkům Nařízení vlády č. 86/2011 Sb. o technických požadavcích na hračky. Laboratorními testy se potvrdilo, že při zkouškách podle harmonizované technické normy ČSN EN 71-1 se uvolnily malé části jako je plastové oko hračky a vodič s odporem z pouzdra na baterie.

 

 

Na základě těchto zjištění uložila ČOI Ústeckého a Libereckého kraje zákaz distribuce a stažení výrobku z distribuce (ust. § 18a odst. 4 zákona č. 22/1997 Sb.) Veškeré dostupné informace o hračce byly předány kontaktnímu bodu na MPO a následně byly tyto informace zveřejněny v databázi RAPEX jako INFO-0201-16. 

 

Identifikační údaje výrobku

Výrobce:                                                          neznámý

Dovozce:                                                         neznámý

Značka / model výrobku:                                 neuveden

Původ výrobku:                                               Made in China

 

zdroj: coi.cz

{jcomments off}