Od září naplní pět tříd

V úterý a ve středu probíhal na obou základních sušických školách zápis do 1. tříd.
Na „modré” i na „Masaryčce” bylo živo po oba dny.

 

Jak rodiče vybírali?
Někteří podle toho, jestli na té či oné škole už některé z dětí mají, jiní se rozhodovali podle vzdálenosti od bydliště, další podle referencí od známých, hodně z nich si školy přišlo prohlédnout spolu s dětmi ve Dnech otevřených dveří.

 

V loňském roce se přišlo zapsat 145 dětí, letos jich bylo o sedm méně – 138.

 

tgm uvitani

V ZŠ TGM (ul. Komenského) vítaly své budoucí spolužáky  pohádkové postavičky .

 

tgm1

 

 

tgm3 eva  brejchova

U zápisu nechyběla ani paní učitelka budoucích prvňáčků Eva Brejchová.

 

K zápisu do ZŠ T. G. Masaryka přišlo celkem 52 dětí, 8 z nich má požádáno o odklad školní docházky, v září bude pro celkem 44 dětí otevřena jedna první třída na ZŠ T. G. M. (u parku) a druhá v budově ZŠ T. G. M. v ul. Komenského.

 

 

 

 

 

Do „modré” školy v Lerchově ul. přišlo se svými rodiči a často i v doprovodu sourozenců celkem 83 dětí, 16 žáčků přibude po loňských odkladech, letos má zažádáno o odklad školní docházky 10 dětí. Do ZŠ Lerchova budou chodit ještě 3 žáci kteří se zapsali v jiných školách a do Sušice se přistěhovali; v září budou otevřeny tři první třídy.

lerch

 

adelka jirickova, 5 let

Pětiletá Adélka Jiříčková u zápisu paní učitelce J. Kunešové moc hezky i zazpívala.

 

 

natalka slivonova,6

Natálka Slivoňová (6) se do školy těší. Má tam už dva brášky, takže budou všichni pohromadě. Nejvíc se těší na čtení, malování a počítače a  na kamarády. K zápisu přišla v doprovodu tatínka Michala a maminky Jany.

 


 

Přesný počet dětí, které skutečně školní docházku ve školním roce 2013/2014 nastoupí, bude znám až po vyřešení všech žádostí o odklad, v této chvíli je předpoklad 136 prvňáčků.

 

Paní učitelky měly z dětí u zápisů radost. Budoucí prvňáčci byli moc šikovní – počítali, četli, zpívali, vyprávěli, poznávali. U zápisu se učitelky zaměřují na oblasti, které by měly děti zvládat na úrovni potřebné k nástupu do školy – kreslení, motorika, sluchové dovednosti, výslovnost, pravo-levá orientace, zraková paměť ad. A jestli něco ještě trochu nezvládli, nevadí – mají ještě do září čas na tom spolu s rodiči, s pedagogy a případně i odborníky, pracovat. Vždyť do začátku dalšího školního roku zbývá téměř osm měsíců, v nichž se dá mnohé zvládnout.

-red, foto as-