povoden

Hladiny řek zvedá tání a déšť

Ve sněhu na Šumavě leží 350 litrů vody na čtvereční metr

 

Výstraha ČHMÚ před silným větrem, deštěm a povodňovými jevy:

…”do čtvrtečního odpoledne očekáváme srážkové úhrny 40 až 60 mm. Většina srážek bude v dešti.V reakci na další očekávané srážky a přetrvávající teplé a větrné počasí bude zejména během noci a zítřejšího dne docházet k opětovným vzestupům hladin vodních toků. Výrazné vzestupy očekáváme zejména v povodích Smědé, Lužické Nisy, Mandavy, Ploučnice a Kamenice, kde nelze vyloučit dosažení 3. stupně povodňové aktivity. K významnějším vzestupům bude docházet také na tocích, které odvodňují Jizerské hory, Krkonoše a Orlické hory (zejména pak v povodí horní Jizery a horního Labe), kde může být dosažen 2.SPA. Dosažení 1. SPA předpokládáme také na tocích odvodňujících Šumavu a Český les (horní povodí Otavy a dále v povodí Nežárky), Českomoravskou vrchovinu, a také v Olomouckém a Zlínském kraji. Ojediněle nelze vyloučit dosažení 1. SPA i v jiných oblastech. Na několika tocích, zejména na Moravě, jsou hladiny i nadále ovlivňovány ledovými jevy v korytech, v jejichž v důsledku na některých tocích může být dosažen 1. a 2. stupeň povodňové aktivity. Situace bude i nadále upřesňována.”

(zdroj:chmi.cz)

povoden

 

otava susice

 

(zdroj:chmi.cz)

 

 

Ve sněhu na Šumavě leží 350 litrů vody na jeden metr čtvereční
Zdroj: http://klatovsky.denik.cz/z-regionu/tani-a-dest-zvedne-hladiny-rek-20170220.html


Zdroj: http://klatovsky.denik.cz/z-regionu/tani-a-dest-zvedne-hladiny-rek-20170220.htmlTeplo,TeploTeplo,
Teplo, déšť, vítr, právě takové počasí nás podle meteorologů čeká až do čtvrtka. Sníh bude tát, zaprší i na horách a hladiny řek se zvednou.

Podle zprávy Českého hydrometeorologického ústavu může na Šumavě do čtvrtečního večera napršet až 100 milimetrů srážek, což znamená 100 litrů vody na jeden metr čtvereční. Sníh, který teď na Šumavě leží, navíc představuje asi 350 litrů vody na jeden metr čtvereční.

Nejteplejším dnem má být čtvrtek s až 11 °C. Povodně ale nehrozí. Hladiny řek jsou totiž pod normálem a koryta vodu pojmou. „Nejnovější modelové výstupy, které zahrnují předpokládané srážky a tání sněhu, samozřejmě stoupající hladiny toků předpokládají, ale 3. stupně povodňové aktivity by dosáhnout neměly,” uvedli meteorologové.

(zdroj: denik.cz)


Zdroj: http://klatovsky.denik.cz/z-regionu/tani-a-dest-zvedne-hladiny-rek-20170220.html

{jcomments off}

 

AKTUÁLNĚ ZE ŠUMAVY

 

ŠUMAVA ONLINE 24 HODIN DENNĚ

 

 banner pocasi

 

kamery