Zlámané stromy, výpadky proudu

stromy vitr

Plzeňský kraj zasáhl silný vítr, lámal stromy, zavinil požár a komplikoval hasební zásahy

 

Ve čtvrtek 23. února 2017 se v Plzeňském kraji naplnila výstraha Českého hydrometeorologického ústavu na velmi silný vítr. V uplynulých 24 hodinách hasiči v Plzeňském kraji vyjeli k více než 100 událostem v přímé souvislosti se silným větrem. Ve většině případů hasiči odklízeli ze silnic popadané stromy a větve nebo odstraňovali uvolněné konstrukce hrozící pádem.

 

U Babylonu zasáhla koruna stromu projíždějící nákladní vlak, u obce Třemešné popadané stromy zastavily železniční dopravu. Na okrese Plzeň Sever mezi Nekmířem a Lhotkou zůstal mezi popadanými stromy uvězněn autobus. V Plzni strom padl na dvě vozidla. V Klatovech, Trhanově a Tachově odstranili hasiči ze střechy budovy uvolněnouu střešní krytinu. K žádnému zranění naštěstí nedošlo.

 

K těmto událostem je nutné připočíst i požáry, které souvisejí s nepříznivým počasím. Ve čtvrtek 23. února krátce před 23. hodinou v Plzni hasiči zasahovali na Domažlické třídě u požáru unimobuněk. Vinou silného větru se oheň rychle rozšiřoval nekontrolovatelně do okolí. Přes tuto komplikaci se hasičům podařilo dostat požár pod kontrolu do hodiny od ohlášení události na tísňovou linku a krátce po půlnoci byl již požár uhašen. V pátek 24. února před šestou hodinou ráno v lese u Líní hasiči zlikvidovali požár trávy zaviněný jiskřením drátů elektrického vedení, které se v důsledku silného větru dotýkaly. Další požár zapříčiněný spadlými dráty elektrického vedení hasiči řešili v Rozvadově. Všechny požáry se obešly bez zranění osob, celkově škody všech událostí nepřesáhly 5 tisíc korun.

 

Silný vítr nejvíce potrápil Tachovsko. Zhruba třetinu událostí, které souvisejí s počasím, museli vyřešit hasiči ÚO Tachov. Téměř dvacet procent všech událostí je na území okresu Plzeň sever, hodně událostí mají hasiči i na Domažlicku a Rokycansku.

 

… z přehledu míst, kde hasiči 24. 2: odstraňovali popadané stromy:

24.2.2017 - popadané stromy

Popadané stromy a větve na řadě míst republiky zkomplikovaly železniční a silniční dopravu a tisíce domácností postihl výpadek proudu. Společnost ČEZ kvůli množství poruch vyhlásila v řadě okresů kalamitní stav. Podle pojišťoven způsobil zatím vítr škody v řádu desítek milionů korun.

 

V pátek odpoledne se vítr v Česku uklidnil a zlepšila se i situace v zásobování elektřinou. V pěti z původních 18 okresů proto ČEZ už kalamitní stav odvolal. Ten stále platí pro středočeské okresy Beroun, Mělník a Mladá Boleslav, v Libereckém kraji pro okresy Česká Lípa a Liberec, v Plzeňském kraji pro okres Tachov, v Karlovarském kraji pro okres Karlovy Vary, v Pardubickém kraji pro Chrudim a v Olomouckém kraji pro Šumperk. Stále také platí v okresech Náchod, Rychnov nad Kněžnou, Trutnov a Jičín v Královéhradeckém kraji.

 

 

Časté problémy se strhaným elektrickým vedením řešila také distribuční společnost E.ON. Desítky poruch na vysokém napětí museli její technici řešit na Českokrumlovsku, zejména v okolí Větřní, Vyššího Brodu nebo Lipna nad Vltavou. Problémy byly i na Prachaticku v lokalitách Vimperku a Volar, na Jindřichohradecku a na Pelhřimovsku. Také mluvčí E.ON Vladimír Vácha v podvečer potvrdil, že počet postižených domácností se podařilo výrazně snížit.

 

 

Kromě energetiků zaměstnala vichřice také hasiči, kteří odstraňovali popadané větve a stromy ze silnic, kolejí a elektrického vedení. V několika případech stromy spadly na auta nebo na ně auta najela. Všechny události se zatím obešly bez zranění. Hasiči měli kvůli větru za čtvrtek a za prvních osm hodin téměř 800 výjezdů, denní průměr je zhruba 150.

 

 

Zdroj: hzscr, tyden.cz

{jcomments off}