Záchrana lyžařky ve volném terénu

Jedenatřicetileté freeridistce se dnes před polednem nevyplatila jízda ve volném terénu nedaleko Čertova jezera na Šumavě, museli jí ošetřit členové Horské služby.

Mladou ženu s těžkým zraněním naštěstí našel náhodný turista a duchapřítomně zavolal deset minut po jedenácté přímo horské záchranáře. „Lyžařka se zranila při jízdě mimo sjezdové tratě mezi úbočím Špičáku a Čertovo jezerem. Naštěstí jsme dokázali přijet skutečně rychle. Ze stanice vyrazil kolega na terénní čtyřkolce se saněmi v závěsu. Já a další člen HS jsme byli v terénu, takže po rychlém zorientování jsme na místo dorazili deset minut po nahlášení nehody,“ uvedl k akci Štěpán Pospíchal, zasahující člen Horské služby Šumava. Dodal, že po nedávné oblevě na Šumavě nenapadlo mnoho sněhu a ve volném terénu jsou nebezpečné kameny a pařezy ukryté pod slabou vrstvou. Freeridisté i běžkaři pak mohou kdekoliv mimo tratě přijít lehko k úrazu.

Záchranáři zjistili, že mladá lyžařka při pádu zřejmě utrpěla zlomeninu pravé stehenní kosti. Povolali proto vůz Zdravotnické záchranné služby ze Železné rudy a dívku na místě vyšetřili, zda nemá další zranění. Pak jí umístili do vakuové matrace a naložili na sáně. Za terénní čtyřkolkou jí pak co nejšetrněji převezli ke stanici HS pod Špičákem, kde jí předali posádce ZZS. Sanitka pak ženu transportovala do nemocničního zařízení k dalšímu ošetření. „Znovu všem lyžařům připomínám, že by měli dodržovat Desatero FIS pro bezpečný pohyb na lyžích. Pokud jde o stále oblíbenější lyžování ve volném terénu, měli by si freeridisté uvědomit, že se mohou zranit na místě, kde zůstanou sami a pokud si nezavolají pomoc, nemusí je někdo najít,“ varoval Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Připomněl také, že volná jízda mimo sjezdové tratě může výrazně poškodit životní prostředí.

( zdroj : Horská služba ČR )