Víkend má být krásně jarní!

Po větrném a deštivém závěru týdne nás čeká víkend plný slunce, kdy se rtuť teploměru vyšplhá až na 17 stupňů, slibuje Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress. V neděli se ovšem začne do Česka nasouvat studená fronta a další týden odstartuje se zamračenou oblohou, deštěm v nížinách a sněžením na horách.

 

 

Ve čtvrtek během dne (2. 3.) bude v Čechách postupně od západu foukat silný západní až jihozápadní vítr o rychlosti 8 až 12 m/s, místy s nárazy kolem 20 m/s (70 km/h), na horách kolem 30 m/s (110 km/h). K večeru bude vítr slábnout.

 

Na horách do čtvrtečního večera napadne 5 až 15 cm nového sněhu, v kombinaci se silným větrem se proto budou místy tvořit sněhové jazyky.

 

 

mapavitr

 

 

Ve čtvrtek bude velmi větrno. V nížinách dosáhne vítr rychlosti 70 km/h, na horách až 110 km/h. „Ten, kdo pojede do vyšších poloh, musí si dát pozor na sněhové závěje a jazyky, protože v noci padal sníh a vydatně bude sněžit ještě během dne. Momentálně to na horách rozhodně nevypadá, že se v sobotu bude lyžovat v tričku,“ uvedla Honsová. Odpolední teploty se budou pohybovat v rozmezí 7 až 11 stupňů, ale kvůli větru to bude pocitově tak kolem 4 stupňů.

Odpoledne začne počasí v Česku ovlivňovat teplá fronta, což přinese výrazné srážky, na horách sněhové, v nížinách bude pršet.

Páteční ráno bude velmi chladné, teploty se budou pohybovat mezi 1 až -3 stupni. Bude polojasno nebo oblačno. Odpolední maxima budou mezi 8 až 12 stupni. Bude polojasno až oblačno.

Sobota bude z víkendu nejteplejší a nejslunečnější. „Odpoledne by se měla rtuť teploměru vyšplhat až na 17 stupňů. Teplotně to bude spíš víkend připomínající druhou polovinu dubna,“ uvedla Honsová.

Neděle bude polojasná, po poledni se začne do Česka dostávat studená fronta, která přinese oblačno až zataženo s deštěm nebo sněhem na horách. „Budou velké teplotní rozdíly mezi Čechami a Moravou. Odpoledne v Čechách bude teplota mezi 8 až 12 stupni, na Moravě 12 až 16 stupňů,“ řekla Honsová.

Nový týden odstartuje deštivě a podstatně chladně. V pondělí, úterý a ve středu by se teploty měly pohybovat mezi 7 až 10 stupni, v nížinách by mělo pršet a na horách budou srážky smíšené.

 

Zdroj: novinky.cz, chmi.cz, windytv.com

 

{jcomments off}