15. březen – den práv i solidarity

Pomineme-li  neslavné výročí 15. března, spojené  u nás s  rokem 1939, kdy začala temná část historie naší země, 15. březen si u nás může svou reputaci i “napravit”.

 

V tento den se totiž slaví také 

Světový den spotřebitelských práv

– 15. března si každý rok na celém světě spotřebitelé připomínají světový den svých spotřebitelských práv. Již v roce vyhlásil 1962 tehdejší Americký prezident J. F. Kennedy novou éru ochrany spotřebitelů. Právě Kennedym byla stanovena 4 základní spotřebitelská práva: právo na bezpečnost výrobků a služeb, právo na informace, právo na výběr (tzv. právo volby), právo být slyšen (což se týká hlavně reklamací). Na základě této události byl v roce 1983 vyhlášen Světový den práv spotřebitelů a vyhlásila jej Celosvětová spotřebitelská organizace (Constumers International) a zároveň doplnila Kennedyho čtveřici práv o další 4 práva, která jsou: právo na uspokojení základních potřeb (jídlo, pití apod.), právo na náhradu, právo na spotřebitelskou výchovu a právo na zdravé životní prostředí. Pokud bychom řešili nějakou spotřebitelskou otázku u nás v ČR, tak spotřebitele zastupuje organizace dTest, o.p.s.

solidarita

Mezinárodní den proti policejní brutalitě

– Mezinárodní den proti policejní brutalitě se poprvé konal ve Švýcarsku, důvodem tohoto protestního dne bylo zbití dvou dětí švýcarskou policií. Je jasné, že hlavním důvodem tohoto dne je příležitost připomenout si a posílit mezinárodní solidaritu proti neustále se stupňujícímu násilí obecně a  narůstající spolupráci globálních policejních sil.

 

-zdroj: red, svatky.centrum.cz-

{jcomments off}